Lohkoketjuteknologiapohjaiset älykkäät sopimukset finanssialalla - Kauppinen, Satu (2023)
Lohkoketjuteknologia on verrattain uusi teknologia. Tämä tutkimus tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja pyrki selvittämään, miten lohkoketju-teknologiaa hyödynnetään tällä hetkellä finanssialalla, ja millaisia mahdollisuuksia ne tuovat sekä millaisia haasteita älykkäisiin sopimuksiin liittyy. Lohkoketjuteknologiapohjaiset älykkäät sopimukset ovat nekin kohtuullisen uusia ja kehitysvaiheessa. Jotta älykkäistä sopimuksista saataisiin kaikki hyöty irti, ne vaativat vielä paljon tutkimista ja kehittämistä huonojen ominaisuuksien poistamiseksi ja ratkaisemiseksi. Älykkäät sopimukset ovat nyt jo käytössä monilla aloilla, sillä ne mahdollistavat luotettavan tavan tehdä sopimuksia. Lohkoketjuteknologiaa sovelletaan jo laajalti finanssialalla esimerkiksi pankeissa sekä alustoina kryptovaluutoille ja älykkäille sopimuksille. Lohkoketjuteknologiaan pohjautuvia älykkäitä sopimuksia voidaan hyödyntää finanssialalla monissa toiminnoissa, esimerkiksi asuntokaupoissa. Lohkoketjuteknologiapohjaiset älykkäät sopimukset tuovat monia etuja finanssialalle, kuten kustannusten pienenemisen sekä luottamuksen lisääntymisen osapuolten välille. Lohkoketjuteknologian ansiosta kaikki tiedot tallentuvat muuttumattomana ja luotettavasti ilman kolmannen osapuolen tarvetta. Kaikista tapahtumista jää peruuttamaton jälki, joten huijaamisen mahdollisuus on pystytty poistamaan. Tulevaisuuden näkymät ovat lupaavat, mikäli lohkoketjuteknologian ongelmat saadaan ratkaistua. Lohkoketjuteknologian suurimpia ongelmia ovat huono skaalautuvuus, turvallisuus, oikeudelliset kysymykset, muuttumattomuus sekä konsensusmekanismit. Lohkoketjuteknologiapohjaisilla älykkäillä sopimuksilla on paljon potentiaalia tulevaisuudessa finanssialalla, mikäli lohkoketjuteknologian ongelmat saadaan poistettua tai tilalle saadaan kehitettyä sopivampi teknologia.