ERP-järjestelmän valitseminen organisaatiossa - Simula, Leevi (2023)
ERP-järjestelmä on usein organisaation suurin ja tärkein tietojärjestelmä johon organisaation koko toiminta linkittyy jollakin tavalla. ERP-järjestelmän avulla hallitaan organisaation toimintaa sekä suunnitellaan ja hallitaan resursointia. Koska ERP-järjestelmä on niin kriittinen tekijä organisaatiolle, ja koska ERPjärjestelmä on usein monimutkainen kokonaisuus, on ERP-järjestelmän vaihtaminen uuteen riskialtis, kallis ja aikaa vievä toimenpide. Organisaatiolle sopivimman ERP-järjestelmän ja ERP-järjestelmän toimittajan valinta ovatkin kriittisiä menestystekijöitä ERP-järjestelmän onnistumisen kannalta. Tämä tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa esitellään aiempaa tutkimusta ERP-järjestelmistä ja ERP-järjestelmän valitsemisesta organisaatiossa. Tutkielman empiirinen osuus suoritettiin käyttäen laadullisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksen kohteena oli organisaatio, joka oli valitsemassa uutta ERP-järjestelmää käyttöönsä. Tutkimuksen aineistoa kerättiin haastattelemalla kohdeorganisaatioon ERP-järjestelmän valintaprojektissa mukana olleita henkilöitä, analysoitiin valitsemisprojektin aikana tuotettuja dokumentteja ja havainnoimalla projektin aikana järjestettyä palavereja ja työpajoja. Kohdeorganisaation ERP-järjestelmää verrattiin kirjallisuuskatsausosiossa esiteltyihin ERP-järjestelmän valintamalleihin ja verrattiin kohdeorganisaation ERP-järjestelmän valintaa niihin. Kohdeorganisaation ERP-järjestelmän valinnan todettiin seuraavan pääosin aikaisemmin kehitettyjä ERP-järjestelmän valintamalleja. Tutkimuksen tulokset tarjoavat tietoa muille organisaatiolle, jotka ovat vaihtamassa ERP-järjestelmäänsä, vahvistavat jo luotujen mallien tutkimuspohjaa sekä luovat pohjaa aiheeseen liittyvälle jatkotutkimukselle.