Hajautettujen autonomisten organisaatioiden käyttötarkoitukset - Kinnunen, Iiro (2023)
Maailmamme on viime vuosikymmenten aikana käynyt läpi erittäin nopeasti kiihtyneen teknologiakehityksen. Viime vuosien merkittävimpiä teknologisia innovaatioita ovat olleet lohkoketjut ja niiden mahdollistamat hajautetut autonomiset organisaatiot (Decentralized Autonomous Organization, DAO). DAO on lohkoketjuteknologiaan ja älysopimuksiin perustuva virtuaalinen organisaatiomalli, jossa päätöksentekoprosessia ja varainhallintaa ohjataan kollektiivisesti ilman keskitettyä hallintoa. Lohkoketjupohjaisten hallintomallien, pääasiassa DAO:iden, ajankohtaisuudesta, monista mielenkiintoisista käyttötapauksista ja kasvavasta taloudellisesta merkityksestä huolimatta tieteellisessä kirjallisuudessa on vielä melko vähän ymmärrystä niiden ekosysteemien toiminnasta. Myös lohkoketjuteknologia ja sen muut sovelluskohteet ovat vielä pääasiassa suunnittelu- tai määrittelyvaiheessa, eikä aihealueista ole olemassa juurikaan vakiintuneita teorioita. Tästä syystä tutkijat ovat alkaneet vaatimaan tarkempia selvityksiä esimerkiksi erilaisten DAO-tyyppien tunnistamiseksi ja luokittelemiseksi. Tämän tutkielman tavoitteena on sekä edistää lohkoketjutieteen tutkimusta että havainnollistaa hajautettujen autonomisten organisaatioiden potentiaalia ja laaja-alaisuutta tyypittelemällä niiden keskeisimmät käyttötarkoitukset. Tutkimuksessa tunnistetaan yhdeksän erilaista DAO:iden käyttötarkoituskategoriaa, joita tarkennetaan ja vertaillaan niin niiden markkina-arvojen, perustamisvuosien kuin lohkoketjutuenkin näkökulmista.