Real-time musical sonification in rehabilitation technology - Sunela, Eeva (2022)
Liikkeeseen perustuva musiikillinen palauteääni voi tehdä meidät tietoisemmiksi tavasta jolla liikumme. Kun liike muunnetaan sen äänelliseksi vastineeksi, ääni voi kertoa kehon tai raajojen asennosta sekä liikkeen laadusta. Musiikillisen palautteen avulla on mahdollista oppia uudelleen karkea- tai hienomotorisia taitoja. Ääni voi myös kompensoida heikosti toimivaa asentoaistia, ohjata toimintaa tai edistää sosiaalista kanssakäymistä. Toistuvissa itsenäisissä harjoitteissa musiikki motivoi leikillisen ja tunteisiin vetoavan luonteensa takia. Lisäksi musiikki on interaktiivinen ja hyvin joustava työkalu kuntoutuksessa, jossa voidaan hyödyntää myös vaistonvarainen liike musiikin tahtiin. Tässä tutkielmassa tarkastelen kirjallisuuskatsauksen kautta, miten liikkeellä luotu musiikki voi parantaa toimintakykyä. Käsittelen reaaliaikaista musiikillista palautetta kuntoutusteknologiassa ja aistinkorvauslaitteissa sekä musiikillisia interaktiomalleja harjoitusten ohjaajana. Nykyään liikkeiden mittaukseen tarvittava tekniikka on myös älypuhelimissa, mikä on mahdollistanut uusia ratkaisuja erilaisiin terveystilanteisiin, esimerkiksi näkörajoitteisten, kipupotilaiden sekä kävelyn uudelleenoppimisen avuksi. Kehittyneet järjestelmät myös tunnistavat tunnetiloja ja yhdistävät tiedon algoritmiseen säveltämiseen. Koska musiikilliseen ääneen voidaan sisällyttää sekä liikkeen tekninen laatu että sen sisältämä tunne, voidaan palautteen avulla sekä muokata liikeratoja että säveltää liikkuen, esimerkiksi aktiivisessa ilmaisuterapiassa. Musiikki aktivoi mieltä ja kehoa vaikuttaen havainnon ja toiminnan jatkuvaan prosessiin osana kehollista kognitiota. Siksi se on monipuolisesti vaikuttava työkalu.