Palvelinkeskusten energiatehokkuuden parantaminen ohjelmistoratkaisuilla - Jääskeläinen, Lauri (2023)
Palvelinkeskukset ovat kriittisiä infrastruktuureita verkkopohjaisille palveluille ja niiden tarpeen ennustetaan kasvavan entisestään tulevaisuudessa esimerkiksi pilvipalveluiden suosion lisääntyessä. Palvelinkeskukset kuluttavat paljon energiaa ja energiankulutus on yksi keskuksien suurimmista kulueristä. Energiatehokkuuden parantaminen on palveluntarjoajille edullista kulujen vähentyessä ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen muodossa kirjallisuudesta löytyviä ohjelmistoratkaisuita ja menetelmiä, joilla voidaan vähentää palvelinkeskusten energiankulutusta. Tärkeimmiksi menetelmiksi tunnistetaan virtuaalikoneiden sijoittaminen ja työkuorman tasapainottaminen. Fyysisten palvelimien resurssit jaetaan palvelinkeskuksissa usein sovelluksia ajavien virtuaalikoneiden kesken. Virtuaalikoneiden oikeanlaisella sijoittamisella voidaan maksimoida isäntäkoneen resurssienkäyttö ja fyysisten koneiden lepoaika ja säästää energiankulutuksessa. Työkuorman tasapainottamisella voidaan jakaa palvelinkeskukselle tuleva työkuorma tehokkaasti virtuaalikoneiden välille välttäen isäntäkoneiden ylikuormitus tai alikuormitus. Tarvittaessa virtuaalikoneita siirretään fyysisten koneiden välillä. Virtuaalikoneiden sijoittamiseen ja työkuorman tasapainottamiseen on kehitetty useita menetelmiä, joilla toteuttaa toiminnallisuudet mahdollisimman tehokkaasti.