Väkivallan kokijan toimijuus Nollalinjan työntekijöiden kuvaamana - Pajunen, Oona; Ahola, Amanda (2022)
Tämän maisteritutkielman tarkoituksena on tutkia Nollalinjan auttavassa puhelimessa väkivallan kokijoiden toimijuuden muodostumista sekä selvittää toimijuutta mahdollistavia että rajaavia tekijöitä. Nollalinja tarjoaa apua ja tukea kaikille lähisuhdeväkivallan kokijoille ja erityisesti naisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa läheisissä suhteissa. Nollalinja perustettiin vuonna 2016 johtuen Istanbulin sopimuksesta, jonka Suomi ratifioi vuonna 2015. Tavoitteenamme on tuottaa tietoa lähisuhdeväkivaltailmiöstä erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, sillä he kohtaavat työssään toistuvasti lähisuhdeväkivaltaa kokeneita. Aineisto koostuu kahdeksan Nollalinjan työntekijän haastattelusta. Teoreettisena viitekehyksenä toimii sosiaalinen konstruktionismi ja ymmärrys vuorovaikutuksen jäsentymisestä. Tutkielmamme on laadullinen tutkimus ja analyysissa hyödynnämme Jyrki Jyrkämän (2008) viitekehystä toimijuuden modaliteeteista, joita ovat: voida, kyetä, haluta, täytyä, osata ja tuntea. Koodasimme aineistoa näiden kuuden toimijuuden modaliteetin avulla, minkä pohjalta tulokset syntyivät. Työntekijöiden puheissa kokijoiden toimijuus muodostuu viidestä eri osallistujaroolista, joita ovat määrittäjä, varmistelija, vastauksen hakija, ilmaisija ja oivaltaja. Toimijuuden osallistujarooleja mahdollistetaan sekä rajataan auttavassa puhelimessa kahden eri teeman avulla. Ensimmäinen on auttava puhelin kokijan ymmärryksen ja autonomian lisääjänä ja toinen on auttava puhelin kokijan edun ja turvallisuuden varmistajana. Tutkielmamme perusteella lähisuhdeväkivallan kokijoiden toimijuus on moninaista ja siihen vaikuttavat myös eri kontekstuaaliset tekijät. Nollalinjassa kokijan toimijuutta mahdollistetaan ja rajataan kokijan ymmärryksen, autonomisuuden lisäämisen takia sekä edun ja turvallisuuden varmistamiseksi. Lähisuhdeväkivallan kokijoilta odotetaan aktiivista toimijuutta avun hakemisessa ja sen saamisessa haavoittavasta ja vaikeasta elämäntilanteesta huolimatta. Kaiken kaikkiaan tutkielmamme tuottaa tietoa puhelinauttamistyöstä lähisuhdeväkivallan kontekstissa sekä lisää tietoisuutta Nollalinjasta yhteiskunnassamme.