Säären etumaisen lihasaition hemodynaamiset muutokset terveillä miehillä kävelyn aikana - Liikanen, Lasse (2023)
Alaraajan krooninen lihasaitio-oireyhtymä on yleinen vaiva etenkin liikunnallisesti aktiivisilla henkilöillä. Sen oireet provosoituvat fyysisen kuormituksen aikana sekä lievittyvät nopeasti kuormituksen loppuessa. Alaraajan kroonisen lihasaitio-oireyhtymän esiintyvyyden väestössä on arvioitu olevan 8–27 % välillä, ja sen on todettu aiheuttavan alidiagnosoituna merkittävää toimintakyvyn rajoittumista. Kroonisen lihasaitio-oireyhtymän diagnosointi on haastavaa, koska kyseessä on monitekijäinen oireyhtymä. Lähi-infrapunaspektroskopialla pystytään mittaamaan reaaliaikaisesti kudoksen hemodynaamisia muutoksia, ja sen on todettu olevan luotettava menetelmä kroonisen lihasaitio-oireyhtymän diagnostiikan tukena. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää säären etumaisen lihasaition hemodynaamisia muutoksia terveillä miehillä kävelykuormituksen aikana lähi-infrapunaspektroskopialla. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Sairaala NOVA:ssa toteutettuun tutkimukseen rekrytoitiin terveitä ja tupakoimattomia miehiä eri ikäryhmistä, joilla ei ollut historiaa kroonisen lihasaitio-oireyhtymän oireilusta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 15 tutkittavaa, joiden keski-iät olivat ikäryhmittäin: nuoret (n=5) 26,8 (±2,9) vuotta, keski-ikäiset (n=5) 54,4 (±3,1) vuotta ja seniorit (n=5) 83,0 (±4,4) vuotta. Tutkimuksessa tarkasteltiin säärten etumaisten lihasaitioiden happeutumista kävelyn aikana lähi-infrapunaspektroskopialla. Kävelyn aikana ryhmien välillä oli tilastollisesti merkitsevät erot kudoksen happisaturaatioindeksin muutoksissa (p=<0,01), kokonaishemoglobiinin suhteellisissa muutoksissa (p=<0,01), happeutuneen hemoglobiinin suhteellisissa muutoksissa (p=<0,01) ja happeutumattoman hemoglobiinin suhteellisissa muutoksissa (p=<0,01). Senioreiden ja nuorten sekä senioreiden ja keski-ikäisten välillä oli tilastollisesti merkitsevä ero kokonaishemoglobiinin suhteellisissa muutoksissa kuormituksen ollessa korkeimmillaan (p=<0,01). Säären etumaisen lihasaition hemodynaamisia muutoksia kävelyn aikana voidaan käyttää esimerkiksi kroonisen lihasaitio-oireyhtymän diagnostiikan ja hoidonsuunnittelun tukena. Lisäksi tutkimus on ensimmäinen, jossa tutkitaan yli 80-vuotiaiden säären etumaisen lihasaition hemodynaamisia muutoksia kuormituksen aikana. Tutkimus tuottaa alustavaa uutta tietoa ikääntyneiden säären lihasten hemodynaamisista muutoksista fyysisen kuormituksen aikana.