Lastensuojelun kuvan rakentuminen Vauva.fi -keskustelupalstalla - Heikkilä, Katinka (2022)
Tutkin maisterintutkielmassani lastensuojelun kuvan rakentumista Vauva.fi -keskustelupalstalla. Tutkimusaineistona käytin lastensuojeluaiheista keskustelua ajanjaksolla 4/21-3/22. Tutkielman tarkoituksena oli päästä käsiksi niihin ennakkokäsityksiin, joista negatiivinen kuva lastensuojelusta muodostuu ja mahdollisesti tarjota keinoja lastensuojelun ammattilaisille hälventää näitä pelkoja. Aihe on merkittävä, sillä lastensuojelun työskentelyyn liitetyt pelot ja ennakkoluulot saattavat osaltaan estää perheitä hakeutumaan lastensuojeluiden palveluiden piiriin riittävän ajoissa. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii sosiaalinen konstruktionismi, jonka kautta olen pyrkinyt luomaan käsityksen siitä, minkälaista lastensuojelua kuvaavaa sosiaalista todellisuutta käyttäjät rakentavat kommenttiketjuissa. Analysoin aineistoa temaattisen sisällönanalyysin kautta. Analyysin perusteella tiivistin noin 800 kommenttia sisältävän aineiston eri teemojen alle, joista käsittelin analyysiosiossa merkittävimmät. Tulokset vahvistivat lähtöoletustani siitä, että lastensuojelusta rakentuva kuva sosiaalisessa mediassa on varsin negatiivinen ja tiivistyy usein keskusteluun huostaanotosta. Muita kantavia teemoja aineiston perusteella olivat raha- ja huolipuhe, jotka osaltaan loivat käsitystä mielivaltaisesta ja objektiiviseen päätöksentekoon kykenemättömästä instituutiosta.