“Tuntuu että mut täytyy rikkoa ennen kuin voin saada sen mitä tarvitsen” : medikalisaatio, hidas väkivalta ja siitä selviytyminen transsukupuolisten transterveydenhuoltoa käsittelevissä blogikirjoituksissa - Uisma, Aino-Mari (2023)
Transterveydenhuollossa tiedetään esiintyvän ongelmia, esimerkiksi epäasiallista kohtelua ja vähättelyä. Tietoa kokemuksista ja niiden kehittymisestä koko transterveydenhuollossa asioimisen ajalta on kuitenkin varsin vähän. Tämän tutkimuksen tehtävänä on selvittää, millaista väkivaltaa transsukupuoliset kohtaavat transterveydenhuollossa asioidessaan, miten se vaikuttaa heihin ja miten he pyrkivät tekemään vastarintaa. Aineistoni koostuu kolmesta, keskimäärin viiden vuoden ajalle jakautuvasta blogiaineistosta, joita jäsennän temaattisen narratiivisen analyysin kautta. Teoreettinen viitekehykseni muodostuu hitaan väkivallan teorian ympärille, jota olen jaotellut edelleen episteemiseksi väkivallaksi, kuluttavaksi odottamiseksi ja transterveydenhuollon harjoittamaksi sosiaaliseksi kontrolliksi. Kiinnitän transterveydenhuollossa esiintyvän hitaan väkivallan transsukupuolisuuden medikalisoitumiseen ja sen myötä rakentuneisiin diagnostisiin kriteereihin ja asiantuntijoiden rooliin portinvartijoina.