Data-analytiikan ja -strategian merkitys liiketoiminnan kehittämisessä - Oikari, Emilia (2023)
Tutkimusten mukaan jo vuonna 2013 maailman ihmisistä kaksi kolmasosaa käytti jotain mobiililaitetta, jolta saatiin kerättyä merkittävä määrä dataa talteen. Tästä voidaan vain päätellä kuinka suuri osa maailman väestöstä käyttää jonkinlaista vastaavaa dataa keräävää tai tuottavaa laitetta vuonna 2022. Ihmisten käyttämistä laitteista kerätään jatkuvalla syötöllä dataa erilaisiin käyttötarpeisiin. Tätä isoa joukkoa dataa kutsutaan massadataksi (engl. Big data) ja sen tuomista mahdollisuuksista puhutaan jatkuvasti nyky-yhteiskunnassa. Tutkimuksia datasta ja sen erilaisista hyödyntämiskeinoista on tehty jo vuosikymmenien ajan, mutta liiketoiminnallista näkökulmaa on tässä aihepiirissä tutkittu jokseenkin vielä suppeasti. Data voidaan nähdä yrityksen aineettomana pääomana ja sitä useinkin pidetään organisaatiossa tärkeänä resurssina. Haaste on kuitenkin siinä, että data ei kuitenkaan itsestään tuota yritykselle tarvittavaa lisäarvoa tai kilpailuetua. Tässä tutkielmassa tarkastellaan dataa ja data-analytiikkaa etenkin liiketoiminnallisesta näkökulmasta sekä käsitellään datastrategian roolia datan tuomien haasteiden ehkäisemisessä, liiketoiminnan kehittämisessä sekä kilpailuedun tuottamisessa. Tutkielmassa pyritään luomaan mahdollisimman kokonaisvaltainen kuva data-analytiikan liiketoiminnallisesta merkityksestä sekä datastrategian roolista datan hyödyntämisessä organisaation resurssina. Tutkielman tuloksista ilmenee, että datan hyödyntämiseen liittyy merkittävissä määrin erilaisia haasteita, jonka vuoksi yritysten tulisi paremmin varautua datan hyödyntämiseen ja näin ollen kehittää omaa datapolitiikkaansa datan strategisen suunnittelun ja sen hyödyntämisen avulla.