”Olen tanssinut, laulanut, juhlinut, tehnyt laillisia asioita” : median valta ja vastuu Sanna Marinin bilekohussa elokuussa 2022 - Kettunen, Siiri (2022)
Tutkielmani tehtävänä on tarkastella median valtaa ja vastuuta Sanna Marinin bilekohussa. Kohu syntyi elokuussa 2022, kun yksityisellä sosiaalisen median tilillä julkaistu video levisi tilin ulkopuolelle ja päätyi uutisoinnin kohteeksi. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu metodina toimivan Faircloughin kriittisestä diskurssianalyysistä sekä Chadwickin hybridimediajärjestelmäteoriasta. Teoreettisen viitekehyksen avulla muodostuu mediadiskurssi, jonka avulla käydään läpi 30 uutisartikkelia Yleltä ja Ilta-Sanomista ensimmäisiltä viikoilta kohun alkamisesta. Tutkielman pääkysymyksen tarkoituksena on selvittää Marinin bilekohun uutisoinnista syntynyttä kuvaa suomalaisesta mediasta sen vastuun ja poliittisen vallan näkökulmasta. Aineiston ja viitekehyksen avulla muodostuneet diskurssit ovat teemoiteltu neljään kategoriaan. Kategorioiksi muodostui Marin-, pääministeri-, median toiminta- ja turvallisuus -diskurssit. Näiden diskurssien avulla etsitään vastaukset tutkimuskysymyksiin. Tutkielman tuloksiksi nousee median ja politiikan tiivis yhteys. Aineiston avulla on todistettavissa, että tärkein syy Marinin kohun uutisoinnille on hänen pääministerinä omaavansa valta. Tulokset todistavat Marinin pääministerinä omaaman vallan lisäksi median vastuun merkitystä. Niiden perusteella voidaankin todeta, että ilman median aktiivista toimijuutta, hybridimedian kentällä, ei Marinin kohu olisi saavuttanut niin suurta merkitystä kansallisesti tai kansainvälisesti.