Iranin ydinasepolitiikka Kenneth Waltzin neorealistisen teorian avulla tarkasteltuna. - Vatanen, Petja (2022)
Tutkielmani on teoreettinen analyysi Iranin ydinohjelman kehityksistä vuoden 2022 syksyyn mennessä. Sen teoreettisena viitekehyksenä toimii Kenneth N. Waltzin neorealistinen eli defensiivinen realistinen ydinaseteoria. Tutkielmani määrittävänä tutkimuskysymyksenä pohdin, missä määrin Iranin ydinasepolitiikka vastaa Waltzin teorian normatiivista linjaa. Lisäksi pohdin ydinaseiden potentiaalista turvallisuutta tuovaa aspektia Iranille valtiona, muita vaihtoehtoja valtiollisen turvallisuuden luomiselle Iranin kontekstissa sekä erityisesti Yhdysvaltojen ideaalista ulkopoliittista linjausta suhteessa Ira-niin rauhan maksimoimiseksi Lähi-idässä. Olen käsitellyt aihetta käymällä ensiksi läpi Waltzin teoriaa heijastaen sitä myös muihin realistisen ja neorealistisen koulukunnan teorioihin sekä painottamalla Waltzin pohdintaa ydinaseista. Sen jälkeen erittelin Iranin ydinohjelman viimeaikaisia kehityksiä ja sovelsin Waltzin teoriaa näihin kehityksiin. Tutkielmassani havaitsin Iranin ydinohjelman retorisen ja konkreettisen linjan olevan ristiriidassa, retorisen linjan ollen valmiimpi ydinaseista luopumiseen kuin Iranin teot osoittavat. Vaikka Iran kertoo haluavansa ydinaseettoman Lähi-idän, on se ilmeisen tarkoituksellisesti jättänyt itselleen mahdollisuuden ydinaseiden kehittämiseen tulevaisuudessa. Tämä ei Waltzin teorian puitteissa ole epänormaali tai edes huono asia, eikä Yhdysvaltojen tai muunkaan kansainvälisen yhteisön tulisi teorian mukaan siitä huolehtia. Tutkielman lopuksi kärjistin neljä potentiaalista suhtautumista ydinaseisiin, joista tulkitsin kansainvälisissä sopimuksissa pysymisen ja silti ydinaseiden kehittämisen paitsi kenties Iranin valtiollisen turvallisuuden kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi, myös jo Iranin lievässä muodossa noudattamaksi linjaksi. Vaikkei Iran ilmeisesti ole erityisen määrätietoisesti kehittämässä ydinasetta, niin kuin Waltzin teorian pohjalta voitaisiin olettaa, on sen toimissa kuitenkin havaittavissa Waltziin yhdistettävää defensiivistä realismia.