Liikkeenjohdon konsulttien käyttö julkisen sektorin IT-projekteissa - Mäkinen, Saku (2022)
Julkinen sektori on alkanut käyttämään liikkeenjohdon konsultteja IT-projekteissaan enemmän kuin koskaan ennen. Julkisuudessa julkiset IT-hankkeet ovat julkisuudessa epäonnistumisien takia. Julkisen sektorin IT-projektit kiinnostavat myös ihmisiä enemmän, sillä niihin käytetään julkisia varoja. Liikkeenjohdon konsulteilla on hyvin ristiriitainen maine ja moni ei tiedä, mitä he tekevät julkisissa IT-projekteissa ja kuinka järkevää heitä on niihin palkata. Julkisen sektorin uudistuminen 1990- luvulla on johtanut monen yksityisen sektorin käytänteen siirtymisen julkisen puolen organisaatioon. Yksi näistä muutoksista on organisaation ulkopuolisten asiantuntijoiden palkkaaminen, eli konsulttien käyttö. Tulevaisuus menee edelleen yhä teknologiavoittoisempaan suuntaan, joten IT-projektit tulevat olemaan arkipäivää tulevaisuudessakin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tutkia liikkeenjohdon konsulttien käyttöä julkisissa IT-projekteissa ja milloin heitä kannattaisi käyttää kokoamalla tietoa eri lähteistä. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että heillä on ollut suuri rooli julkisen sektorin muutoksessa ja heitä voidaan käyttää lukuisissa eri rooleissa IT-projekteissa. Myös julkisen sektorin tarve liikkeenjohdon konsulteille on olemassa, sillä julkisella sektorilla ei ole kykyä arvioida laajoja IT-kokonaisuuksia, eikä tarvittavaa osaamista, viedä laajoja IT-projekteja onnistuneesti loppuun.