Omaelämäkerrallisuutta kaksoiskierteellä : autoetnografinen tutkimus autofiktiivisen romaanikäsikirjoituksen editoinnista - Nurminen, Päivi Kristiina (2023)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mitä työvaiheita autofiktiivisen romaanikäsikirjoituksen editointiin kirjoittajan itsensä tekemänä sisältyy ja mitä kirjoittajan olisi hyvä huomioida erityisesti autofiktiivistä romaanikäsikirjoitusta editoidessaan. Tarkastelen autofiktiota myös tunnustuksellisuuden ja eettisyyden näkökulmasta sekä kirjallisuuden ilmiönä. Tutkimuksen aineistona olevat työpäiväkirjat ovat syntyneet tutkimusprosessin aikana, kirjatessani muistiin havaintoja, joita olen tehnyt Tuomipuisto-romaanikäsikirjoitusta editoidessani. Analysoin työpäiväkirjoja dialogisen tematisoinnin ja lähiluvun avulla. Tutkimuksen aineistona on myös mediatekstejä, joiden kautta omat kokemukseni ja havaintoni kiinnittyvät ympärillä olevaan maailmaan ja kirjalliseen kulttuuriin. Luovan kirjoittamisen teoria ja kirjallisuudentutkimuksen genremääritelmät autofiktiosta toimivat tutkimuksessa peilinä, johon omat havainnot ja reflektiot heijastuvat.