Kuukautisrepresentaatio Stephen Kingin romaanissa Carrie - Virkkunen, Heta (2022)
Tutkielmassani selvitän, millaisia kuukautisrepresentaatioita Stephen Kingin kirjoittamassa Carriessa esiintyy. Perehdyn aiheeseen tutkimalla Carrieta Raamatun, henkilöhahmojen näkemysten ja veren kauhistuttavuuden näkökulmista. Pohdin myös sitä, millaisia kytköksiä teoksen juonenkululla ja kuukautisrepresentaatioilla on naisvihaan sekä miten tapahtumat ja henkilöhahmojen mielikuvat vaikuttavat lukijan näkemyksiin kuukautisista. Teoreettinen viitekehys tutkimuksessani asettuu feministisen kirjallisuudentutkimuksen alueelle, ja metodologisesti tutkin Carrieta ”vastakarvaan lukien” keskittyen kuukautisaiheen käsittelyyn. Tärkeimpinä tutkimusaineistoinani käytän Bobelin (2010) ja Dyerin (2020) teoksia, joissa perehdytään muun muassa kuukautisten tabuasemaan sekä siihen, miten kuukautisiin suhtaudutaan. Kuukautisiin voidaan myös liittää negatiivisia asenteita, inhon ja ärsytyksen tunteita sekä välttelyä. Carrie kuuluu kauhukirjallisuuden kaanoniin, ja teoksessa kauhua luodaan kuukautisverellä. Kuukautisveren kauhistuttavuutta lisäävät sen verenä ilmenemisen lisäksi kulttuuriset asenteet, joita kuukautisiin voidaan liittää. Myös itsessään se, että kuukautisista keskustellaan, aiheuttaa inhon tunteita. Naisviha kytkeytyykin kuukautisveren käyttämiseen kauhun lähteenä siten, että Carrie asetetaan tietoisesti huonoon valoon, julkisesti menstruoivana naisena. Tämä lisää ennakkoluuloja kuukautisia kohtaan sekä vahvistaa ajatusta, että kuukautistilassa olevan naisen tulee piilottaa kuukautiset muilta.