Instrumenttiavusteisen faskiakäsittelyn lyhytaikaiset vaikutukset lihassyykimppujen pennaatiokulmaan ja pituuteen sekä lihaksen tonukseen levossa - Perämäki, Varpu (2023)
Lihaksen rakenteen sekä lihaskomplianssin eli myötäävyyden muutoksia on ehdotettu selittäviksi tekijöiksi erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön oireisiin. Faskia- eli lihaskalvokäsittely on manuaalinen terapiamuoto, jonka on havaittu helpottavan kipua sekä lisäävän nivelten liikelaajuutta. Käsittelyn mekaanisia vaikutuksia lihakseen on tutkittu vähän. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli koostaa faskiakäsittelyn mekaanisia vaikutuksia tarkasteleva kirjallisuuskatsaus sekä toteuttaa interventiotutkimus, jossa mitattiin instrumenttiavusteisen faskiakäsittelyn lyhytaikaisia vaikutuksia yläraajan m. triceps brachiin mediaalipään (MTB) sekä alaraajan m. vastus lateraliksen (VL) lihassyykimppujen pennaatiokulmaan ja pituuteen sekä lihaksen ja sitä peittävän kalvorakenteen tonukseen levossa.