Affektiivisen polarisaation politiikkaa : ivan, pilkan ja vähättelyn affektit Convoy-mielenosoituksen kuvaajina - Huisman, Asko (2023)
Tässä tutkimuksessa analysoitiin talvella 2022 järjestetyn Convoy-mielenosoituksen ympärillä käytyä yhteiskunnallista keskustelua affektiivisen polarisaation näkökulmasta. Vaikka mielenosoitus esitettiin mediassa vain tietynlaisena kulminaatiopisteenä korona-ajan turhautuneisuudelle, on tapahtuman taustalla nähtävissä myös laajempi yhteiskunnallinen kahtiajako. Tämä kahtiajaon lähtöasetelma näkyi osaltaan Convoy-keskustelussa, jossa kansallismielisyyttä ja eriasteisia salaliittoteorioita heijastelevaa liikehdintää määriteltiin pilkkaamisella, ivaamisella ja vähättelevällä huumorilla. Tutkimuksen aineisto muodostui Twitter-keskusteluista, uutislähteistä sekä journalistisista keskusteluohjelmista. Analyysi koostui kahdesta vaiheesta: Ensimmäiseksi osoitettiin, kuinka ivallinen huumori, pilkka ja vähättely olivat yleinen suhtautumistapa mielenosoitukseen. Toisessa vaiheessa keskustelun elementeistä muodostettiin Convoy-mielenosoittajan figuuri, jonka kautta kahtiajako hahmottui kansallismielisten salaliittoteoreetikoiden ja liikehdinnästä eri tavoin irtisanoutuvien toimijoiden välille.