Kehittäjäkokemuksen toteutuminen teknisessä dokumentaatiossa - Mäntylä, Mikael (2023)
Ohjelmistokehitys, siinä missä moni muukin ajatustyö, on ihmislähtöistä toimintaa. Vaikka ala on hyvin teknologiaorientoitunut, loppupeleissä työnteosta vastaavat aina ohjelmoijat, ihmiset. Tämän vuoksi ohjelmoijien työskentelytyytyväisyyteen eli kehittäjäkokemukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tässä tutkimuksessa tutkittiin toimeksiantajan yhteistyökumppanien suhtautumista sen tekniseen dokumentaatioon kehittäjäkokemuksen näkökulmasta. Kirjallisuuden avulla perehdyttiin lean-ajatteluun ohjelmistokehityksessä, kehittäjäkokemukseen sekä dokumentaatioon. Teorian avulla luotiin kyselylomake ja se lähetettiin toimeksiantajalta saaduille sähköpostiosoitteisiin yhdessä saatekirjeen kanssa. Tarkoituksena oli selvittää, miten kumppanit kokevat dokumentaation palvelevan heitä heidän jokapäiväisessä työssään ja, miten se voisi olla entistä parempi. Tutkimus toteutettiin siis määrällisenä kyselytutkimuksena, mutta avoimien kysymysten vuoksi siinä oli myös laadullisia osa-alueita. Kyselytutkimuksen otanta osoittautui odotettua pienemmäksi, minkä vuoksi tuloksista ei voida yleistää vaan niistä voidaan vetää ainoastaan suuntaa antavia johtopäätöksi toimeksiantajan dokumentaation tiimoilta. Yleisesti ottaen dokumentaatio osoittautui melko hyväksi kumppanien keskuudessa, mutta silti joitain kehitysehdotuksia löytyi. Etenkin dokumentaation sekavuus, keskeneräisyys ja koodiesimerkkien määrä saivat kritiikkiä. Dokumentaation rakenteen selkeyttäminen parantaisi sekavuutta, mikä puolestaan kohentaisi kehittäjäkokemusta. Vastaajat kaipasivat yleisesti lisää koodiesimerkkejä ja mielellään useimmilla eri ohjelmointikielillä. Eniten ääni keräsivät PHP, JavaScript, Python ja Curl.