"Surkuhupaisaa säätämistä." : työn kuormittavuus ja työssä jaksaminen varhaiskasvatuksessa - Hakala, Jaana; Heinonen, Satu (2023)
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen työntekijöiden kokemaa työn kuormittavuutta ja työssä jaksamista. Tutkimuksessamme työn vaativuus määritellään fyysisinä, psyykkisinä, sosiaalisina ja organisatorisina kuormittavuustekijöinä, jotka haastavat työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Tämän laadullisen tutkimuksen tutkimusaineisto kerättiin eKoutsi-kyselynä varhaiskasvatuksen työntekijöiltä osana Jyväskylän yliopiston TUIKKU-Tunnetaitoja ja osallisuutta varhaiskasvatukseen -hanketta (2021–2022). Hankkeeseen osallistui yhteensä 85 varhaiskasvatuksen työntekijää eri puolelta Suomea, joilta kysyttiin työpäivän aikana koettuja huonoja hetkiä alku- ja loppumittauksissa. Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksessa koetaan kuormittavia tekijöitä lähes päivittäin. Eniten kuormittavat psyykkiset tekijät. Monet fyysisesti, sosiaalisesti ja organisatorisesti kuormittavat tekijät vaikuttavat myös psyykkiseen kuormittavuuteen, jolloin kuormittavuus ketjuuntuu: työntekijöiden poissaolot aiheuttavat kiirettä, jolloin paikalla olevat työntekijät eivät ehdi vastata lasten tarpeisiin. Tällöin lasten haastava käyttäytyminen lisääntyy, joka taas aiheuttaa työntekijöille riittämättömyyden tunteita. Varhaiskasvatuksen työntekijäpula ja työolot puhututtavat juuri nyt niin mediassa, työyhteisöjen kahvihuoneissa kuin päättäjätasollakin. Tutkimuksemme lisää ymmärrystä ja tietoa, miksi varhaiskasvatuksen työntekijät uupuvat ja mitkä tekijät työssä kuormittavat.