ERP-projektin epäonnistuminen ja siihen johtavat tekijät - Karppinen, Atte (2023)
Toiminnanohjausjärjestelmät ovat yleistyneet organisaatioiden käytössä viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti. Toiminnanohjausjärjestelmiin käytetään vuosittain miljardeja euroja ja vaikka aihetta on tutkittu paljolti, niiden käyttöönottoprojekteja leimaa edelleen suuri epäonnistumisen mahdollisuus. Tutkimuksen tarkoituksena oli perehtyä ERP-projektien epäonnistumisiin, niiden taustalla piileviin ongelmiin ja tarjota ratkaisukeinoja epäonnistumisen välttämiseksi. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineistona käytettiin lukuisia alan tieteellisiä julkaisuja sekä muutamaa kaupallisten toimijoiden teettämää raporttia. Tutkielmassa perehdyttiin toiminnanohjausjärjestelmien taustoihin, historiaan ja ERP-projekteilla tyypillisesti tavoiteltaviin hyötyihin. Tutkimuksessa löydettiin useita tekijöitä, joiden nähdään vaikuttavan projektin epäonnistumiseen. Yleisimpänä näistä ilmenivät kuitenkin huono suunnittelu, johtaminen ja johdon tuen uupuminen projektille. Tutkimuksessa esitettiin myös ratkaisuja yleisimpiin kohdattaviin ongelmiin, joita puolestaan ovat huolellinen suunnittelu, tavoitteiden asettaminen ja seuranta, sidosryhmien osallistaminen, aktiivinen kommunikaatio ja kokonaisvaltaisen näkemyksen omaavat projektitiimin jäsenet.