Summary: | Tämä kandidaatintutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus siitä, millaista vauvaperheissä tapahtuva lähisuhdeväkivalta on ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla vauvaan. Tutkielmassa tutkimustehtävänä on paikallistaa vauvaperheissä tapahtuvan lähisuhdeväkivallan luonne sekä se, miten väkivallan kohteeksi joutuminen tai sille altistuminen voi vaikuttaa vauvan elämään.
Tutkimuksen käsitteellisessä viitekehyksessä tarkastellaan vauvaperheen, lähisuhdeväkivallan sekä väkivallalle altistumisen käsitteitä. Tutkielmassa tutkimusaineistona toimivat vauvaperheissä tapahtuvan lähisuhdeväkivallan luonnetta ja seurauksia käsittelevät aineistot. Tutkielmassa tarkastellaan aiempaan tutkimukseen nojaten vauvaperheissä tapahtuvan lähisuhdeväkivallan yleisyyttä sekä riskitekijöitä, jotka voivat altistaa vauvaan kohdistuvalle väkivallalle. Tarkasteltaessa väkivallan vaikutuksia vauvan ja hoitajan väliseen suhteeseen sivutaan väkivallan vaikutuksia myös vauvan hoitajaan. Väkivallan ja sille altistumisen vaikutuksia vauvaan tarkastellaan sekä vauva-aikana että vauva-ajan jälkeen.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vauvaperheissä vanhempien välinen väkivalta on yleisempää kuin vauvaan kohdistuva väkivalta. Vauvaan kohdistuessa väkivalta jättää usein vakavia vammoja, joista vakavimmat ovat seurausta pään alueelle kohdistuneesta väkivallasta. Vauvaperheissä vauvaan kohdistuvan väkivallan taustalla on usein vauvan poikkeaminen hänelle asetetuista odotuksista, perheen vaikea elämäntilanne, vanhempien valmistautumattomuus vanhemmuuteen tai saadun tuen riittämättömyys. Sekä vauvan että hoitajan omat väkivaltakokemukset voivat vaikeuttaa vauvan ja hoitajan välistä suhdetta, jolloin vauva voi äärimmäisissä tapauksissa vetäytyä jopa kokonaan vuorovaikutuksesta. Vauva-aikana vauvalle väkivallan kokemisesta syntyvät vaikutukset liittyvät usein viivästymiin kehityksessä sekä traumatisoitumiseen. Koettu väkivalta voi vauva-ajan jälkeen altistaa masennukseen sairastumiseen sekä väkivallan tekijäksi tai uhriksi joutumiseen.
|