” Wrap up the day, Rose. And sleep. And dream.” : tajunnankuvaus sarjakuvan keinoin Neil Gaimanin sarjakuvaromaanissa The Sandman: The Doll’s House - Matilainen, Moona (2022)
Maisterintutkielmassani tarkastelen sitä, kuinka fiktiivisten henkilöhahmojen sisäinen todellisuus representoidaan Neil Gaimanin The Sandman -sarjakuvaromaanisarjan osassa The Doll’s House. Teoreettinen viitekehykseni on peräisin sekä kognitiivisen että narratologisen kirjallisuudentutkimuksen piiristä. Sovellan Lakoff & Johnsonin kognitiivista metaforateoriaa kuvallissanallisen aineistoni lähilukuun. Käsitemetafora on ajatteluamme jäsentävä konstruktio. Sarjakuvallinen kerronta mahdollistaa käsitemetaforien kuvaamisen visuaalisina ja tilallisina hahmoina. Nostan esille teoksessa ilmenevät visuaaliset käsitemetaforat, jotka kuvaavat ajattelua tai mieltä Näitä ovat metaforat MIELI ON TIETOKONEOHJELMA, AJATTELU ON KIELTÄ ja MIELI ON SÄILIÖ. Talo on taiteessa yleinen metafora mielelle ja käsitemetaforana se on niin sanottu säiliömetafora: paikka, johon varastoidaan ja säilötään asioita. The Doll’s House -teoksessa nukketalo on keskeinen temaattinen motiivi, jota analysoin myös teoksen tulkinnan kannalta.