OT security and telecommunications needs and requirements in smart factory environment - Viljamaa, Juuso (2022)
Tämä pro gradu -tutkielma tutkii operatiivisen teknologian (OT) turvallisuuteen ja tietoliikenteeseen liittyviä tarpeita ja vaatimuksia älytehdasympäristössä. Tutkielma noudattaa Design Science Research (DSR) tutkimus metodologiaa, jonka tarkoituksena on tuottaa päätöksentekoa avustava opas yritysten käyttöön, jossa esitetään tärkeimpiä vaatimuksia OT turvallisuus ja tietoliikenne perspektiivistä. Tutkimusprosessiin kuuluu kirjallisuuskatsaus, jonka pohjalta tunnistetaan tärkeimpiä vaatimuksia älytehdasympäristöön liittyen. Tätä tietoa jalostetaan tekemällä kvalitatiivisia haastatteluja yrityksessä x haastatellen teknisiä asiantuntijoita. Tämän ensimmäisen haastattelukierroksen jälkeen tuotetaan raakaversio oppaasta, joka menee toiselle haastattelukierrokselle arvioitavaksi. Tämä arviointi kierros koostuu kahdesta osasta, jotka ovat oppaan vaatimusten kvantitatiivinen prioriteetti ja kompleksisuus arviointi sekä kvalitatiivinen palautteen anto tuotetusta oppaasta johtaja/päällikkö tason näkökulmasta. Näiden perusteella tuotetaan lopullinen versio päätöksentekoa tukevasta oppaasta, mutta annetaan myös osa palautteessa mainituista kehitysideoista suuntaviivoina tulevaisuuden tutkimukselle aihealueeseen liittyen.