Suomen näkymätön vähemmistö : karjalaisen vähemmistön identiteetin rakentumisen prosessi - Kanninen, Anna (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on rakentaa teoriaa karjalaisten ja karjalaistaustaisen vähemmistön identiteetin rakentumisen prosessista grounded theory -metodologian avulla. Tutkimuksen aineistona on haastatteluaineisto, jonka keräsin syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana haastattelemalla karjalaisia ja karjalaistaustaisia nuoria aikuisia. Aineiston analysoin grounded theory -metodologian pohjalta. Tutkimukseni teoria kuvaa monimutkaista identiteetin rakentumisen prosessia ja eri elementtejä, jota prosessi pitää sisällään. Identiteetti ja kulttuuri-identiteetti sekä niiden ympärillä oleva identiteetin rakentumisen prosessi identifikaatio on aina yhteydessä historiaan ja nykyhetkeen sekä representaatioon, aikaan, paikkaan, kieleen ja kulttuuriin. Ilmiöitä ei tule irrottaa valtasuhteista vaan erilaiset diskursiiviset strategiat vaikuttavat mielikuviin esimerkiksi kansoista ja kielistä sekä vaikuttavat erilaisten identiteettien näkyvyyteen tai identiteeteille jaettaviin materiaalisiin oikeuksiin. Karjalainen vähemmistö, kieli ja kulttuuri ovat suomalaisessa yhteiskunnassa varsin näkymättömiä. Tämän näkymättömän vähemmistön identiteetin rakentumisen prosessia tuetaan analyysissani erilaisen elementtien avulla. Nämä elementit auttavat vahvistamaan sekä omaa identiteetin prosessia että vakuuttamaan omaa karjalaisuutta muille ihmisille. Tällaisia karjalaisen identiteetin rakennusaineksia oli aineistossani karjalaiset juuret, karjalan kieli, tapakulttuuri ja rituaalit, yhteisö sekä ortodoksinen uskonto. Yhden elementin poissaolo ei vielä vaikuta identiteetin prosessiin, mutta useamman elementin puuttuminen voi herättää kokemuksen siitä, onko tarpeeksi karjalainen. Identiteetin prosessiin liittyy erilaisia tunteita, kokemuksia ja muistoja, jotka ovat yhteydessä henkilökohtaisen tason lisäksi myös yhteiskunnallisesti karjalaisen vähemmistön historiaan sekä kielen ja kulttuurin yhteiskunnalliseen asemaan. Erilaiset kielipoliittiset toimet ovat vaikuttaneet karjalan kielen ja kulttuurin näkymättömyyteen. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esiin karjalaisten, karjalan kielen ja kulttuurin perspektiiviä Suomen historiassa ja hahmotella niitä tekijöitä, mitä karjalaisten identiteetin rakentumisen prosessi sisältää sekä mistä tekijöistä syntyy tai ei synny tarve identifikaatiolle.