Ikäihmisten kohtaama lähisuhdeväkivalta ilmiönä ja tunnistamisen kohteena - Ahonen, Anna-Elina (2022)
Tutkielmani tehtävänä on tarkastella ikäihmisiin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa ilmiönä ja tuoda esiin ilmiön tunnistamisen kannalta keskeisiä teemoja. Ikäihmisten määrä on jatkuvassa kasvussa väestön vanhenemisen vuoksi ja heidän hyvinvointiinsa tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tutkielmani tavoitteena on kuvata lähisuhdeväkivallan ilmiötä tuomalla esiin sen yleisyyttä, ilmenemismuotoja, seurauksia, sekä ikäihmisten omia väkivaltakäsityksiä. Lisäksi tulen esittelemään ilmiön tunnistamisen kannalta keskeisiä tekijöitä, kuten yleisiä tunnusmerkkejä sekä väkivallalle altistavia riskitekijöitä. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja siinä hyödynnetty aineisto on kerätty syksyllä 2022. Tutkielmaa varten kerätty aineisto koostuu kotimaisista ja ulkomaalaisista kirjoista, artikkeleista, raporteista ja selvityksistä, joita on yhteensä 16 kappaletta. Tutkielmani pyrki löytämään vastauksia siihen, miten lähisuhdeväkivallan ilmiö näyttäytyy ikäihmisten elämissä, ja millaiset tekijät ovat keskeisiä ikäihmisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan tunnistamisen kannalta. Tämän tutkielman perusteella voidaan todeta ikäihmisiin kohdistuvan väkivallan olevan suuressa osin lähisuhdeväkivaltaa, jota he useimmiten kokevat omien aikuisten lastensa tekemänä. Tutkielman kautta saatiin myös selville väkivallan henkisten ja taloudellisten ilmenemismuotojen olevan sen yleisimpiä muotoja. Kuvaan tutkielmassani lähisuhdeväkivallan ilmiötä nostamalla esiin yleisesti esiintyviä seurauksia, kuten heikentynyttä psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia, sekä ikäihmisten omia väkivaltakäsityksiä ja niiden merkityksiä ilmiön tunnistamisen ja puuttumisen kannalta. Lisäksi nostan esiin väkivallan tunnusmerkkejä sekä uhriin ja tekijään liittyviä riskitekijöitä, joiden perusteella voidaan pyrkiä paikantamaan väkivaltaisia tilanteita. Riskitekijöiden tarkastelun kautta pyrin myös luomaan yleistä kuvaa siitä, millaisena ikäihmisen ja hänen läheisensä välinen väkivaltainen suhde usein näyttäytyy.