The effects of urban indoor farming for intestinal microbiota richness and diversity - Jämsen, Ronja (2022)
Allergiat ja immuunivälitteiset sairaudet ovat nopeasti kasvava ongelma teollistuneissa maissa. Viime vuosikymmenten aikana on käynyt selväksi, että ihmisten etääntyminen luonnosta on yhteydessä immuunivälitteisten sairauksien yleistymiseen. Tämä ImmunoGarden -tutkimus tähtää immuunivälitteisten sairauksien luonnonmukaisten ennaltaehkäisykeinojen ja hoitomuotojen kehittämiseen, ja tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, muuttuvatko ihmisen suolistomikrobiston lajirunsaus ja monimuotoisuus kaupunkiympäristössä tapahtuvan sisäviljelyn seurauksena, ja ovatko suolistomikrobiston lajirunsaus ja monimuotoisuus erilaiset eri kasvualustoja käyttäneiden ryhmien välillä. Yksi kasvualustoista on varta vasten tätä koetta varten suunniteltu, ja siihen on lisätty monimuotoista metsä- ja kasvimikrobistoa. Vapaaehtoiset koehenkilöt harjoittivat kaupunkiviljelyä kolmen kuukauden ajan istuttamalla erilaisia viljelykasveja joko kompostimultaan tai mikrobirikastettuun kasvualustaan, ja heiltä kerättiin ulostenäytteet. Ulostenäytteistä eristettiin 16S rRNA-geenit, jotka monistettiin PCR:lla, ja niille tehtiin Illumina-sekvensointi. Tässä kokeessa kaupunkiympäristössä tapahtunut sisäviljely ei merkittävästi muuttanut ihmisen suolistomikrobiston lajirikkautta tai monimuotoisuutta, mutta ajan kuluessa suolistomikrobistot muuttuivat molemmilla tutkimusryhmillä COVID19-pandemiasta johtuvan hygieniatason nousun seurauksena.