Kuluttajan hakukonekäyttäytyminen : miten luottamus hakukoneen tuloksia kohtaan rakentuu? - Immonen, Sauli (2022)
Tässä tutkielmassa selvitetään, miten luottamus Googlen hakukoneen tulosia kohtaan rakentuu. Kyseisellä hakukoneella on yli 90 % markkinaosuus ja se on merkittävä keino tuotteiden ja tiedon etsimiseen. Hakukoneen toiminta ja algoritmin suositukset nauttivat itsessään suurta luottamusta. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen yhdistelmänä. Kirjallisessa osuudessa avataan hakukoneen toimintaperiaate ja tuodaan esiin tutkimuksen kannalta relevantti käsitteistö siitä näkökulmasta, miten tulossivu muodostuu ja mitä se sisältää. Lisäksi kirjallinen osuus esittelee luottamuksen rakentumisen verkkovälitteisissä prosesseissa ja tuo kokonaisuuden hakukonetulosten kontekstiin. Kirjallisessa osiossa esitetään myös luottamusperusteinen päätöksentekomalli verkkoympäristöön, jota käytetään myöhemmin tulosten analysoinnissa ja esittämisessä. Empiirisessä vaiheessa toteutettiin fenomenografinen ja puolistrukturoitu teemahaastattelu, jossa haastateltiin kahdeksaa 25–34-vuotiasta miestä. Tarkoituksena oli selvittää yksityiskohtaisesti, millä perusteella luottamus hakutuloksia kohtaan rakentuu, koetaanko maksetut mainokset luotettavina ja mihin sivustokehittäjän kannattaa kiinnittää huomiota maksimoidakseen luottamuksen tuntua käyttäjissä Google-näkyvyyttänsä kohtaan. Tulokset osoittivat, että luottamus rakentuu käyttäjän mukaan hyvin yksilökohtaisesti, eikä näin ollen standardi-soitua säännöstöä voida listata. Suurin luottamuksen rakentumiseen vaikuttava tekijä oli sivuston takaa löytyvä, positiivisen mielikuvan aikaansaava brändi. Tätä seikkaa tukivat tutussa muodossa oleva domain (verkko-osoite), selkeä ja kieliopillisesti oikein kirjoitettu otsikko ja metadescription, sekä hakutuloksen sijoitus. Mainoksia klikataan yhä harvoin, mutta ne nähdään verrattaessa orgaanisiin tuloksiin epäluotettavuuden sijaan huonommin hakua vastaavina vaihtoehtoina. Tätä yleistystä riitauttaa osaltaan Google Shopping -tulokset, jotka nähdään positiivisena ominaisuutena, jota ei välttämättä mielletä mainokseksi. Tämä tutkimus päivittää vanhentunutta tietoa ottamalla viimeisimmät lisäykset Googlen tulossivulla huomioon ja osaltaan vahvistaa myös aiemmin tutkittuja seikkoja.