Standardointi yhteistoiminnallisissa liikennejärjestelmissä - Kynsijärvi, Niko (2022)
Yhteistoiminnalliset liikennejärjestelmät ovat viime vuosina alkaneet yleistymään teillä. Euroopassa on nähty ensimmäiset massatuotetut yhteistoiminnallista kommunikaatiota hyödyntävät ajoneuvot. Yhteistoiminnallisuudella liikennejärjestelmät pyrkivät vastaamaan useisiin nykypäivän haasteisiin liikenteessä. Kuitenkin edelleen alalla on haasteita ratkottavana, jotta yhteistoiminnalliset liikennejärjestelmät saavuttaisivat laajan levinneisyyden. Osa näistä haasteista liittyy yhteistoiminnallisuuden ja yhteensopivuuden varmistamiseen ekosysteemissä, joka koostuu laajasta joukosta osapuolia. Tutkielmassa selvitetään standardoinnin merkitystä yhteistoiminnallisille liikennejärjestelmille, mitä standardeja on kehitetty ja mitkä organisaatiot niitä ovat kehittäneet. Tutkielma tehtiin kirjallisuuskatsauksena, joka perustuu alan tieteellisiin julkaisuihin. Tutkielmassa määriteltiin yhteistoiminnalliset liikennejärjestelmät järjestelmiksi, joiden toiminta perustuu reaaliaikaisen dynaamisen informaation vaihtamiseen ympäröivien liikennejärjestelmien välillä. Lisäksi havaittiin, että standardoinnilla on tärkeä merkitys yhteistoiminnallisille liikennejärjestelmille. Tutkielmassa löydetyt standardit jaoteltiin kolmeen kategoriaan, jotka olivat tietoturva-, viestityyppi- ja kommunikaatiostandardit. Tutkielmassa tunnistettiin lisäksi joukko merkittäviä standardeja kehittäneitä organisaatioita.