Paid False Reviews As Cyber Deception - Kronholm, Kristiina (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan maksettuja valearvioita kyberpetoksena. Maksetut valearviot eivät ole kaukainen ja nimeämätön ilmiö internetalustoilla, vaan ne vaikuttavat voimakkaasti internetissä kuluttajan saatavilla olevaan tietoon. Valearviot esiintyvät internetin alustoilla ollen uhkana informaation luotettavuudelle. Ne voivat häiritä markkinoita ja palveluita. Crowdturfingin käsite eli massamanipulointikampanjointi, jolla on aina taloudellinen motiivi, esitetään maksetun valearvion keskeisenä piirteenä. Erityisesti pienemmille organisaatioille valearviot ovat vakava ongelma, koska niillä on vähemmän resursseja käytettäväksi haitallisten hyökkäysten ja kyberuhkien torjunnassa. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat seuraavat: Kuinka hyvin organisaatiot tunnistavat maksettuja valearvioita? Mitä toimia organisaatiot tekevät tällä hetkellä maksettujen valearvioiden suhteen? Mitkä ovat organisaatioiden tulevaisuuden suunnitelmat maksettujen valearvioiden suhteen? Tutkimusmetodi koostuu kirjallisuuskatsauksesta käsittäen internetpetosten teoreettisen käsitteistön, sekä petosteorian ja sen taktiikan teoreettisen tutkimuskehyksen. Empiirisesti maksettujen valearvioiden ongelmaa tutkitaan 20 organisaation haastatteluilla. Tutkimusnäkökulma keskittyy mikro- ja pienorganisaatioiden, sekä keskisuurteen ja suurten organisaatioiden vastausten havainnointiin. Tutkimuksen keskeiset havainnot koskivat käsitteen tuntemattomuutta, sekä väärinymmärrettyjä uskomuksia valearvioista vaarattomina ja ennustettavina. Lisäksi nousivat esiin nykyhetkellinen tietoisuus ja valmistautumattomuus tulevien mahdollisten kyberhyökkäysten tapahtuessa. Kiinnostuksen puute tulevaisuuden varautumista kohtaan oli myös keskeinen havainto. Organisaatioilla oli myös selkeä epävarmuus siitä, miten tunnistaa maksettu valearvio. Tämän tutkielman vaikutukset tieteelliseen teoriaan ja käytäntöön pyrkivät siihen, että maksettujen valearvioiden uhka vakavasti otettavana petoksena on organisaatioiden näkökulmasta irrallinen ja täsmentämätön uhka. Niillä ei ole selkeää määritelmää ja ne voidaan helposti sekoittaa provokatiiviseen kirjoittamiseen (trollaus) tai muuhun ei-taloudelliseen motiivin pohjalta tehtyyn petokseen. Tätä aihetta on tutkittava edelleen ja tämä opinnäytetyö osoittaa puutteen organisaatioiden valmiudessa. Teoreettisesti on useita tapoja puolustautua maksettuja valearvioita vastaan, mutta organisaatioiden käytännön tietoisuus ja toiminta eivät ole vielä yhdenmukaisia olemassa olevan tiedon suhteen.