Pandemia-ajan etätyöntekijöiden käsityksiä työn ja perheen välisestä suhteesta ja sen johtamisesta - Kastikainen, Sanna (2022)
Työ ja perhe ovat kaksi ihmisen elämän keskeistä osa-aluetta, joiden välisen suhteen johtaminen ja kehittäminen nähdään yksilön keskeisenä päämääränä. Koronaviruspandemia lisäsi merkittävästi etätyön määrää, mikä muutti sekä työtä, että työn ja perheen välistä suhdetta. Muutos vaikutti, ja vaikuttaa edelleen etätyön määrän lisääntyessä pysyvästi myös työn ja perheen väliseen suhteeseen, ja sen johtamiseen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaiset tekijät pandemian aikana etätyötä tehneiden työntekijöiden näkökulmasta vaikuttavat työn ja perheen välisen suhteen johtamiseen yksilön ja organisaation tasolla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin verkkovälitteisesti käyttämällä eläytymismenetelmää, ja se koostuu 24 tarinamuotoisesta kertomuksesta. Kertomukset analysoitiin temaattisen analyysin ja tyypittelyn avulla. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu työn ja perheen väliseen suhteeseen, sekä etätyöhön liittyvästä tutkimuksesta. Tutkimuksen perusteella työn ja perheen välisen suhteen johtamiseen joko sitä tukevasti tai haastavasti vaikuttavia teemoja ovat organisaatiokulttuuri ja johtaminen, osallisuus, joustavuus, työyhteisö, sekä työhyvinvointi. Tutkimustulokset toistavat aiemmassa teoriassa tehtyjä päätelmiä, ja korostavat etätyöntekijöiden työn ja perheen välisen suhteen johtamisen tärkeyttä organisaatioille ja yksilöille, sekä auttavat johtamisen kohdentamista työntekijää tavalla perhemyönteistä työelämää kehittäessä.