Kyberrikollisen profilointi osana kyberrikosten selvittämistä - Lahtinen, Joonas (2022)
Kyberrikollisuus aiheuttaa nykypäivän yhteiskunnassa valtavia rahallisia vahinkoja. Kyberrikollisuudelle ei ole yksiselitteistä määritelmää, mutta sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi tietokoneita ja/tai tietoverkkoja hyödyntävää rikollisuutta. Yksi keino kyberrikosten selvittämiseksi on profilointi, eli joukko psykologisia metodeja, joilla pyritään rikollisen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen. Profilointia suorittavat yleensä viranomaiset osana rikostutkintaa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli hahmottaa yleiskuva siitä, miten kyberrikollisen profiloinnilla voidaan selvittää kyberrikoksia. Löydettyjen tulosten mukaan kyberrikollisen profilointi auttaa erityisesti rajaamaan rikoksen potentiaalisten epäiltyjen määrää ja siten ohjaamaan rikostutkintaa oikeaan suuntaan.