Now you see me, now you don’t : Increasing transparency and reliability of information in supply chains with blockchain - Virtanen, Lauri (2022)
Tuotantoketjut ovat globaalin yhteiskunnan pohja. Kaikki käyttämämme esineet tuotetaan näiden monimutkaisten ja läpinäkymättömien ketjutettujen tuotannon osien avulla mahdollistaen ennennäkemättömän resurssitehokkuuden. Tämän tehokkuuden vastapainona on entistä läpinäkymättömämpi ja vaikeammin hahmotettava kokonaisuus. Tämä läpinäkymättömyys johtaa jokaisen toimijan toimimaan epätäydellisen informaation pohjalta ja tämä on johtanut lisääntyneen informaation jaon tunnustamiseen yhtenä tapana lisätä tehokkuutta jatkossa. Tässä tutkielmassa tutkitaan mahdollisuuksia, joita lohkoketjuteknologia on jo mahdollistanut ja mahdollistaa tuotantoketjuista saadun informaation määrän sekä luotettavuuden lisäämiseksi. Lohkoketjuteknologian keskeisenä ideana on kryptografisesti luotu jaettu kirjanpito, jonka muokkaaminen ilman muiden hyväksyntää on mahdotonta. Lohkoketjun im-plementaation tavoitteena on luoda mahdollisimman läpinäkyvä sekä luotettava läpileikkaus tuotteen matkasta tuotantoketjussa. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tarkastelee, miten lohkoketjuteknologia voi parantaa ja miten se on parantanut tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä sekä niistä saatavan tiedon luotettavuutta. Tutkielman pohjalta voidaan olettaa lohkoketjuteknologian omaavan positiivisen vaikutuksen läpinäkyvyyden sekä informaation luotettavuuden lisäämisessä tehostaen samalla tuotantoketjuja. Tunnistetuista hyödyistä huolimatta lohkoketjujen implementaatio kohtaa silti monia haasteita, jotka uhkaavat niin hyötyjen saavuttamista kuin implementaation onnistumista.