Teknisen velan viestinnän menetelmät organisaatiossa - Kenias, Henri (2022)
Hyvien ohjelmistokehityksen käytänteiden yhtenä tarkoituksena voidaan pitää pyrkimystä minimoida ohjelmiston jatkotyöstämiseen käytetty vaiva. Vaikka hyvien käytänteiden noudattaminen tuottaakin monia hyötyjä ohjelmiston elinkaaren edetessä, eivät nämä pitkäaikaiset seuraukset aina ole ilmeisiä. Monet ohjelmistokehitystyön ominaispiirteet, kuten kiireiset aikataulut ja kehitettävän ohjelmiston jatkuvasti muuttuvat vaatimukset, vaikeuttavatkin hyvien ohjelmistokehityksen käytänteiden noudattamista. Kun käytänteitä ei pystytä noudattamaan, tuotetaan ohjelmistokehitysprosessissa ratkaisuja, jotka voivat lyhyellä aikavälillä tuottaa hyötyä esimerkiksi ohjelmistokehitystyön nopeutumisena. Nämä hyödyt saavutetaan kuitenkin jättämällä jokin hyvien käytänteiden mukainen toimenpide toteuttamatta, jonka korvaava puutteellinen toteutus voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä erilaisia ongelmia. Ennen kuin toteuttamatta jäänyt hyvien käytänteiden mukainen toimenpide on toteutettu, aiheuttaa puutteellinen ratkaisu ohjelmiston ikääntyessä jatkuvasti enemmän ongelmia. Lopputu-loksena voivat ohjelmiston ylläpito ja jatkokehitys muuttua ongelmien takia mahdottomaksi. Edellä kuvattua ilmiötä, jossa puutteellisilla kehitysratkaisuilla voidaan tuottaa lyhyen aikavälin hyötyä, joka myöhemmin joudutaan korjaamaan isommilla kustannuksilla, kutsutaan tekniseksi velaksi. Sekä tieteellinen yhteisö että ohjelmistoteollisuus tiedostavat teknisen velan hallitsemattoman kertymisen mittavaksi haasteeksi. Oikein hallinnoituna teknistä velkaa voidaan kuitenkin kerryttää myös hallitusti, jolloin ohjelmistokehitystyötä pystytään resursoimaan ja aikatauluttumaan tehokkaammin. Tämä voidaan toteuttaa va-litsemalla lyhyen aikavälin hyötyä tuottavat kohteet harkitusti niiden vaikutukset huomioiden ja huolehtimalla otetun velan takaisinmaksusta ennen sen tuottamien ongelmien kohtuutonta laajenemista. Ohjelmistoteollisuudessa ei kuitenkaan osata soveltaa teknisen velan hallinnoinnin menetelmiä ja työkaluja, minkä yhtenä syynä on teknistä velkaa koskevan viestinnän puute. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään teknisen velan hallinnointia ja erityisesti sen viestinnän osa-aluetta. Tutkielmassa teknisen velan viestintää tarkastellaan ohjelmistokehitystä harjoittavan organisaation näkökulmasta. Viestintää toteuttavat organisaation toimijat jaotellaan vastuutahoihin heidän ohjelmistokehityksen työnkuviensa mukaisesti. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten vastuutahot voivat toteuttaa keskenään teknisen velan viestintää. Tutkielman tuloksena on kooste teknisen velan viestintään käytettävistä menetelmistä ja työkaluista.