Tähtitoimittaja Sanna Olkiukkola vs. Kummelin jämävitsinikkari : Hikipedian Twitter-tilin journalismikriittiset diskurssit - Niemelä, Lauri; Harju, Santeri (2022)
Hikipedia on Wikipediaa parodioiva verkkosivu. Sen Twitter-tilin huumorisisällön joukossa on havaittavissa journalismikriittistä sisältöä, joissa hyödynnetään nettimeemejä ja satiirin keinoja. Yleisön esittämää journalismikritiikkiä ei sosiaalisen median kontekstissa ole tutkittu juurikaan. Sosiaalisen median kulttuuriin kuuluvat nettimeemit ja Hikipedian huumoritilin satiirinen ilmaisu mutkistavat journalismikritiikin analysointia, joten pyrimme ymmärtämään niitä diskurssianalyysiä hyödyntäen. Twiiteissä esitetty kritiikki kohdistuu yksittäisten toimittajien ammattitaitoon, epäjohdonmukaisuuteen ja argumentaatiotaitoihin. Lisäksi kritiikkiä suunnataan journalistisia työkäytäntöjä, kuten lähdekriittisyyttä ja uutiskriteereitä kohtaan. Lisäksi twiiteissä luodaan kuvaa kolumnisteista ylemmyydentuntoisina ja etuoikeutettuina tyhjänpäiväisine kolumniaiheineen. Hikipedian Twitter-tili neuvottelee kritiikillään journalismin rajoja uudelleen pääasiassa eksklusiivistaen. Journalismin yleisökritiikkiin vertautuvat twiitit legitimoidaan osoittamalla protoammatillista ymmärrystä journalistisia työkäytäntöjä kohtaan.