Basel III leverage ratio in the EU banking system - Wikström, Iida (2022)
Baselin sopimuksissa määritellään, että vähimmäisomavaraisuusasteen tulee olla yli 3 prosenttia (Ensisijainen pääoma jaettuna taseessa oleviin ja taseen ulkopuolisille vastuille). Tämä Pro Gradu työ tutkii mikä ajaa EU alueen pankkien vaatimuksia korkeampaa vähimmäisomavaraisuusastetta. Empiirinen tutkimus suoritettiin käyttämällä aineistoa 447 pankista vuosilta 2010-2020. Työ tutkii vähimmäisomavaraisuusaste vaatimuksen ylittävää osaa pankin kokonaisvähimmäisomavaraisuusasteesta. Tutkimuksen muuttujat ovat yleisesti aikaisemmissa tutkimuksissa käytettyjä tunnuslukuja. Tulokset tutkimuksesta vaihtelevat eri näytteiden välillä. Tutkimuksen tulokset vaihtelevat näytteiden välillä. Kannattavuusmuuttuja vaikuttaa vähimmäisomavaraisuusaste vaatimuksen ylittävää osaan suurimmassa osassa tapauksista negatiivisesti. Vakavaraisuudella on muuttujista merkittävin vaikutus vähimmäisomavaraisuusaste vaatimuksen ylittävää osaan ja tämä vaikutus on positiivinen. Käytetyistä malleista lineaarinen OLS-malli sopii dataan paremmin. Tulosten perusteella näyttäisi siltä, että EU-alueen pankkien vaatimuksen ylittävää osaa vähimmäisomavaraisuusasteesta ajaa pääomasuhde, negatiivisten korkojen aika, voitto, lainat ja rahoituskustannukset. Tämä viittaa siihen, että pankkien ylimääräiseen vähimmäisomavaraisuusasteeseen vaikuttaa enimmäkseen pankkien sisäiset tekijät eikä yleiset makromuuttujat. Tämä saattaa viitata siihen, että vähimmäisomavaraisuusaste on jossain määrin suojattu makrotason muutoksilta.