Tekoälyn hyödyntäminen ohjelmistojen laadunvarmistuksessa - Ahven, Heini (2022)
Tämän pro-gradu tutkielman aiheena on tekoälyn hyödyntäminen ohjelmistojen laadunvarmistuksessa. Tekoäly on jalkautunut teknologioihin, jota käytämme päivittäin ja sen hyödyntämismahdollisuudet laajenevat jatkuvasti. Viime vuosina tekoälyn hyödyntäminen ohjelmistokehityksessä ja ohjelmistojen laadunvarmistuksessa on ollut paljon käsitelty aihe informaatioteknologia-alan ajankohtaisjulkaisuissa. Ohjelmistokehityksessä asiakkaille pyritään kehittämään yhä nopeammin ja tehokkaammin ohjelmistotuotteita. Ohjelmistojen laadunvarmistus on kriittinen osa ohjelmistokehitystä. Laadunvarmistuksen avulla todennetaan, että ohjelmisto täyttää sille asetetut vaatimukset. Ohjelmistojen laadunvarmistuksessa on edelleen toimintoja, jotka ovat ihmisen manuaalisen työn tuotosta. Ohjelmistotestaus on tärkein ohjelmiston laadunvarmistuksen menetelmä. Testiautomaation avulla ohjelmistotestausta on saatu automatisoitua ja testit ovat osa lähes jokaisen ohjelmiston automaattista julkaisuprosessia. Testiautomaatio vaatii vielä vahvasti ihmisen ylläpitoa eikä se kykene mukautumaan itsenäisesti ohjelmiston muutoksiin. Tekoäly ja koneoppiminen voivat tuoda ohjelmistojen laadunvarmistusprosessiin älykkyyttä, jolloin ohjelmistotestauksen ihmisten tekemiä, manuaalisia toimintoja voidaan vähentää. Tutkimuksen avulla haluttiin selvittää, millä tavalla tekoälyä hyödynnetään ohjelmistojen laadunvarmistuksessa IT-organisaatioissa Suomessa. Tutkimus toteutettiin laadullisella teemahaastattelulla organisaatioille, joilla on jo kokemuksia tekoälystä ohjelmistojen laadunvarmistuksessa. Tutkimuksen tuloksissa kerrotaan, mitkä ovat ohjelmistojen laadunvarmistuksen osa-alueita, joihin tekoälyn avulla haetaan ratkaisuja sekä miten tekoälyä hyödynnetään näihin osa-alueisiin. Tulokset osoittavat myös ne haasteet, jotka ovat hidasteena tekoälyn jalkautumiselle osaksi ohjelmistotestausta.