Sosiaalisen identiteetin teoria sekä tunteet nuorten jengiytymisen ilmiön ryhmäprosesseissa - Hokkanen, Iina (2022)
Tämä kandidaatintutkielma on kuvaileva sekä integroiva kirjallisuuskatsaus nuorten jengiytymisen ilmiön ryhmäprosesseista. Tarkempana tutkimustehtävänä on selvittää, millaisena ilmiönä nuorten jengiytymisen ryhmäprosessit hahmottuvat viimeaikaisissa tutkimuksissa sosiaalisen identiteetin teorian sekä tunteiden tutkimisen kautta tarkasteltuna. Kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielmani tiedonintressi on ymmärtävän tutkimuksen puolella. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenäni toimii kognitiivisen sosiaalipsykologian alueelle painottuva sosiaalisen identiteetin teoria (social identity theory, SIT). Sosiaalisen identiteetin teoria on teoria ryhmien välisistä suhteista. Teorian kehitti Henri Tajfel yhdessä John C. Turnerin (1986) kanssa. Sosiaalisen identiteetin teorian keskeisin ajatus on se, että ihmisen identiteetti ei ole vain persoonallinen vaan se rakentuu myös sosiaalisesti perustuen erilaisiin ryhmäjäsennyksiimme. Nuorten jengiytymisen määritelmänä käytän Malcom Kleinin johtaman tutkijaryhmän määritelmää eurogang. Tutkielmani päätuloksia on kolme. Ensimmäinen on se, että sosiaalisen identiteetin teoria ohjaa meidät tarkastelemaan ja käsittelemään nuorten jengiytymistä ja nuorten katujengejä ensisijaisesti ryhmänä. Sosiaalisen identiteetin teorian kautta voimme jäsentää nuorten katujengin, eli ryhmän, vaikutukset nuorten identiteetille jengiytymisen ryhmäprosessin eri vaiheissa. Tutkielmani toisena päätuloksena on tunteiden tutkimisen sekä ymmärtämisen merkitys nuorten jengiytymisen ilmiön tarkastelussa. Nuorten katujengijäsenyyteen vaikuttaa olennaisesti nuorten kokemat tunteet. Jengiytyneiden nuorten sosiaalisen identiteetin sekä tunteiden ymmärtäminen on olennaista suunniteltaessa toimivia interventioita. Kolmas päätulos on ilmiön määrittelemisen tärkeys. Puhuttaessa nuorten jengiytymisen ilmiöstä sekä katujengeistä tulee ottaa huomioon määrittelyn vaikutus nuoren identiteetille. Jengiytyneiden nuorten määrittelyn lisäksi tulisi yhteiskunnallisessa keskustelussa korostaa jengiytymistä vastustavien sekä jengeistä lähteneiden nuorten tunnistamista sekä tunnustamista.