What is intercultural communication and are we competent in it? : Perceptions of English language graduates - Holopainen, Emmi (2022)
Eri kulttuuri- ja ihmisryhmien välinen kontakti on viimeisten vuosikymmenien aikana lisääntynyt globalisaation ja ihmisten kasvaneen liikkuvuuden seurauksena. Tämä on tuonut kulttuurienvälisen viestinnän osaksi myös arkielämäämme. Sen yleisenä välineenä toimii englannin kieli lingua francana. Siispä niin englannin kielen kuin kulttuurienvälisen kommunikaation roolit nykyajan työelämässä ovat kasvaneet. Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli kartoittaa, kuinka kohderyhmä ymmärtää kulttuurienvälistä kommunikaatiota ilmiönä ja mitkä opintoihin liittyvät tekijät ovat vaikuttaneet heidän kulttuurienvälisen kommunikaatiokykynsä kehittymiseen. Kohderyhmänä olivat viimeisen kahden vuoden aikana valmistuneet englannin pääaineopiskelijat. Tutkimuksen tavoitteiden yhteisenä päämääränä oli selvittää, kuinka kohderyhmän opinnot ovat valmistaneet heitä kohtaamaan ja toimimaan nykypäivän työelämän vaatimuksien kanssa, joihin kulttuurienvälinen viestintä, globalisaatio ja englannin kieli lingua francan roolissa ovat tuoneet oman lisänsä. Tutkimus oli tyypiltään laadullinen, sillä sen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Kerätty aineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla, jonka aikana data luokiteltiin eri koodeiksi. Nämä koodit koottiin ajatuskarttojen avulla pää- ja alateemoiksi, joista muodostuivat tutkimuskysymysten päätulokset. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kohderyhmä tunnisti kulttuurienväliselle viestinnälle useita olennaisia piirteitä. Näitä olivat kieli, vuorovaikutus, kulttuuri ja kansainvälisyys sekä kommunikaatio, tavoitteet ja taidot. Lisäksi osallistujat näkivät opinnoissaan hieman enemmän tukevia kuin puuttuvia tekijöitä kulttuurienvälisen kommunikaation kyvykkyyden kehittymisen kannalta. Tärkeimpinä näistä nähtiin kurssit, ulkomailla oleskelu sekä sosiaalinen elämä. Vastaavasti puuttuvia tekijöitä olivat käytännön haasteiden uupuminen ja koronarajoitukset, mutta myös kurssit näkökulmasta riippuen. Näitä kaikkia tekijöitä yhdistää kokemusten kartuttaminen käytännössä tai tämän ulottuvuuden poissaolo.