Pantajalkaiset – mielekkään elämän narratiivit valvontarangaistuksen suorittajien kertomana - Vähäkangas, Petri (2022)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin neljän valvontarangaistuksen suorittajan yhden kysymyksen haastatteluun kertomia vastauksia narratiivisesti. Tutkittavien kertomuksista etsittiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin, mitä mielekkään elämän perustarpeita tutkittavat tavoittelevat, millaista reittiä kulkien tutkittavat ovat syyllistyneet rikoksiin sekä millaisia sisäisiä ja ulkoisia esteitä tutkittavilla on tavoittelemiinsa perustarpeisiin pääsemisen tiellä. Aineisto pelkistettiin käyttäen Greimasin aktanttianalyysiä. Tutkittavat tavoittelivat rikoksetonta elämää ja hyvinvointia, yhteenkuuluvuutta perheen ja läheisten kanssa, toimijuutta, pystyvyyttä työssä sekä yhteiskuntaan liittymistä. Aktanttimallin mukaisina vastustajina ja ulkoisina esteinä mielekkäälle elämälle olivat ajo-oikeuden puute ja vankilaan joutuminen. Vastustajina ja sisäisinä esteinä olivat päihteiden käyttöön altistava entinen kaveripiiri ja huono ongelmien sietokyky. Aktanttimallin mukaisia auttajia olivat läheiset, päihdehoito, vertaistuki ja joustava valvoja Rikosseu-raamuslaitoksella. Mielekkään elämän mallin mukaiset rikokseen syyllistymisen reitit olivat tutkittavilla epäsuoria ja suoria. Mielekkään elämän mallin avulla pystyttiin selittämään rikoksiin syyllistymisen reittiä sekä valvontarangaistuksen suorittajien perustarpeiden tavoittelua. Mielekkään elämän mallin perusolettamuksista tarvitaan lisää tutkimusta.