Tiedon liiketoiminta-arvon tunnistaminen finanssialalla - Olavuo, Sami (2022)
Tiedon määrä on lisääntynyt teknologisen kehityksen myötä. Tiedon hyödyntämistä varten on kehitetty järjestelmiä, toimintatapoja erilaisia työtehtäviä yrityksissä. Tiedon hyödyntämisen kehikoiksi ovat nousseet tiedon hallinnointi (käytetään usein myös englanninkielistä termiä data governance) ja tiedonhal-linta. Tässä tutkielmassa tiedon hallinnointi on nostettu hallinnolliseksi yläkä-sitteeksi, jonka alla tapahtuvat tiedonhallinnan enemmän operatiiviset toiminnot. Tutkimuksessa käsitellään ensin tiedon hallinnoinnin määritelmät ja osa-alueet. Mukaan on otettu alueita tiedon perusteista tiedon elinkaareen. Seuraavassa kappaleessa määritellään tiedonhallinta ja tiedon liiketoiminta-arvo kirjallisuuden pohjalta. Seuraavaksi tutkimuksessa esitellään toteutettu empiirinen tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, kuinka kohdeyrityksessä on toteutettu tiedon hallinnoinnin ja tiedonhallinnan toimintatapoja, sekä kuinka yrityksessä hyödynnetään tiedon liiketoiminta-arvoa. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluina. Osallistujiksi valikoitui kohdeyrityksen työntekijöitä, joil-la on tiedonhallinnasta omattua taustaa. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että yritys toteuttaa tiedon hallinnoinnin ja tiedonhallinnan toimintatapoja, ja pyrkii niitä jatkuvasti kehittämään. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tiedosta koetaan saavan liiketoiminta-arvoa, mikäli tieto on laadukasta ja hallittavaa.