Voimanostoliikkeiden suoritusten monitorointi inertiamittausyksiköillä - Helkala, Joel (2022)
Tässä Pro Gradu -tutkielmassa tutkittiin onko mahdollista monitoroida voimanostoliikkeiden liikeratoja suorituksen aikana. Monitorointiin käytettiin Movesense-sensoreita, joilla voidaan mitata liikettä kiihtyvyysanturin, gyroskoopin ja magnetometrin avulla. Tutkielmassa keskityttiin jalkakyykyn ja penkkipunnerruksen suorituksiin. Sensori kommunikoi matkapuhelimen kanssa BLE-protokollan avulla. Tutkielmassa käytettiin konstruktiivista tutkimusmetodia artefaktin eli prototyypin kehittämiseen. Suoritettujen tutkimusten perusteella magnetometrin ja kiihtyvyysanturin avulla voidaan mitata huomattavalla tarkkuudella kyykyn sekä penkkipunneruksen liikeratoja. Liikeradoista on myös kerätyn informaation avulla mahdollista havaita virheliikkuvuuksia. Optimaalisiksi sensorien sijainneiksi osoittautui penkkipunnerruksessa tankojen päädyt ja kyykyssä alaselkä. Tutkielmassa pohdittiin myös kerätyn informaation anonyymisyyttä, sekä sitä miten tämä olisi mahdollista suorittaa. Yksinkertaisella suodatuksella, jossa poistetaan kerätystä datasta aloitus ja lopetus kohdat, voidaan poistaa suuri määrä suorittajasta identifioivaa tietoa. BLE-protokolla osoittautuu hyväksi kommunikaatio vaihtoehdoksi toteutetulle artefaktille.