Elintarvikkeiden hintojen välittyminen Suomessa 2005-2021

Tutkimuksessa tutkittiin hintojen välittymistä Suomessa viljan, lihan ja maidon hyödykeryhmissä vuosina 2005-2021. Tutkimusaineistona käytettiin Tilastokeskuksen maatalouden tuottajahintaindeksiä, teollisuuden tuottajahintaindeksiä ja kuluttajahintaindeksiä tammikuusta 2005 joulukuuhun 2021. Tutkimu...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Markkanen, Rita
Muut tekijät: Kauppakorkeakoulu, School of Business and Economics, Taloustieteet, Business and Economics, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2022
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84418
Kuvaus
Yhteenveto:Tutkimuksessa tutkittiin hintojen välittymistä Suomessa viljan, lihan ja maidon hyödykeryhmissä vuosina 2005-2021. Tutkimusaineistona käytettiin Tilastokeskuksen maatalouden tuottajahintaindeksiä, teollisuuden tuottajahintaindeksiä ja kuluttajahintaindeksiä tammikuusta 2005 joulukuuhun 2021. Tutkimusmenetelmänä käytettiin VAR- ja ECM-malleja sekä yhteisintegroituvuutta tarkasteltiin Johansenin ja Engle-Grangerin menetelmillä. Granger-kausaalisuutta tutkittaessa havaittiin, etteivät maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutokset kausalisoi maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutoksia, mutta maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutokset kausalisoivat maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutoksia. Sen sijaan viljassa ja lihassa kaikkien hintaindeksien vuosimuutokset kausalisoivat toisiaan. Suomalaiset elintarvikemarkkinat eivät siis toimi täysin symmetrisesti, vaan hintojen välittymisessä on eroja hyödykeryhmien välillä. ECM-virheenkorjausmallissa havaittiin myös, että teollisuuden tuottajahintojen muutokset välittyvät nopeammin kuluttajahintoihin kuin maatalouden tuottajahintojen muutokset teollisuuden tuottajahintoihin ja että lihassa palaudutaan nopeammin pitkän aikavälin tasapainotilaan kuin viljassa.