Summary: | Yritysten nähdään olevan vastuussa myös toimitusketjunsa vastuullisuudesta. Tästä viestii muun muassa erilaiset julkiuuteen tulleet skandaalit, joissa yrityksen toimitusketjusta on löydetty esimerkiksi ihmisoikeuksien laiminlyöntejä. Monikansallisten yritysten toimitusketjut ovat laajoja verkostoja, joiden vastuullisuuden hallinta vaatii suunnitelmallisuutta ja resursseja. Yritykset voivat pyrkiä tähän hallintaan erilaisin työkaluin, joista yksi on toimittajien vastuullisuusauditointi.
Tämä tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto kerättiin 18 yrityksen yritysvastuuraporteista sekä kolmesta puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, joissa haastateltiin vastuullisuusauditointien parissa työskenteleviä henkilöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli luoda yleiskuva siitä, minkälaisia käytäntöjä yrityksillä on koskien toimittajien vastuullisuusauditointeja, ja minkälainen tämä auditointiprosessi on. Tarkoituksena oli myös kartoittaa, minkälainen on riskienhallinnan ja vastuullisuusauditointien välinen suhde.
Tutkimuksen tulosten mukaan jonkinlaista vastuullisuusauditointia tehtiin yhtä lukuun ottamatta jokaisessa empirian yrityksessä. Yritysten käyttämät termit vaihtelivat myös merkittävästi, kuten myös se, kuka auditointeja suorittaa ja miten. Yritykset priorisoivat auditoinnit vastuullisuusriskien arviointien avulla koskemaan vain riskisimpiä toimittajia. Myös muut tekijät, kuten ostojen suuruus, voivat vaikuttaa siihen auditoidaanko toimittaja vai ei. Tulosten mukaan toimittajien vastuullisuusauditointia käytetään monipuolisena riskienhallinnan työkaluna, jonka tarkoituksena on pienentää tunnettuja vastuullisuusriskejä valvonnan keinoin ja torjua myös toissijaista riskiä, maineriskiä. Toimittajien vastuullisuusauditointien avulla voidaan myös tunnistaa uusia potentiaalisia riskejä sekä seurata kuinka toteutuneet riskit korjataan. Riskienhallinnan lisäksi yrityksiä voi motivoida aito halu kehittää toimitusketjunsa kestävyyttä.
|