Ketteryyden esteet jatkuvissa tuotantoon vienneissä - Rönkä, Jyrki (2022)
Organisaatioilla on tarvetta saada toimintaansa ketterämpään suuntaan, jotta pystytään vastaamaan liiketoiminnan ja liiketoimintaympäristön nopeisiin muutoksiin. Tämän johdosta ketterien sovelluskehitysmenetelmien viitekehysten kuten SAFe (Scaled agile framework) soveltaminen on lisääntynyt. Ketterän sovelluskehitysmallin käyttöönottamiseen liittyy kuitenkin monenlaisia haasteita. Organisaatiokulttuurin tulisi tukea uutta toimintamallia ja esteitä ketterille toimintatavoille tulisi pyrkiä poistamaan. Organisaatioissa on erilaisia järjestelmiä ja niiden järjestelmäarkkitehtuurit ovat keskenään erilaisia. Yksi haasteista on saada kyvykkyys jatkuviin tuotantoon vienteihin. Jatkuvat tuotantoon viennit tarkoittavat kyvykkyyttä viedä sovellusmuutoksia jatkuvana virtana tuotantoon joko täysin automaattisesti tai tarvittaessa. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, järjestelmien arkkitehtuureja ei välttämättä ole alun perin suunniteltu niin että niitä voitaisiin testata automaatiolla tai tehdä muutoksia ilman käyttökatkoja. Järjestelmät voivat olla liiketoimintakriittisyydeltään niin vaativia, että niitä ei voida pysäyttää muutosten vuoksi muulloin kuin ennakkoon sovittuina ajankohtina. Nämä haasteet saattavat vaatia jopa järjestelmien uusimista, joka on kallista ja aikaa vievää. Kyky viedä muutoksia tuotantoympäristöihin automaattisesti vaatii mm. myös kattavan testiautomaation olemassaoloa. Tässä tutkielmassa perehdytään ison IT alan organisaation haasteisiin viedä sovelluskehityksen tuotoksia jatkuvasti tuotantoon. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena käyttäen pohjana pääosin olemassa oleviin tutkimuksiin pohjautuvaa taustatietokyselylomaketta. Tulokset koottiin ammatti-ryhmittäin ja ammattiryhmien puolistrukturoiduissa haastatteluissa käytettiin taustatietokyselyn tuloksia pohjatietoina. Taustatietokyselyn ja haastatteluiden pohjalta laadittiin yhteenveto organisaatiosta löydettyihin jatkuvien tuotantoon vientien haasteisiin ja esteisiin. Keskeisimpinä tuloksina havaittiin muun muassa tarvetta testauskyvykkyyksien parantamiselle, arkkitehtuuriset haasteet sekä jatkuvien tuotantoon vientien menetelmien käyttöönottoon liittyvät haasteet. Myös johdon tuen tarve korostui sekä organisaatiokulttuuriin liittyvät ongelmat, kuten tiimien keskenään erilaiset toimintatavat.