Osallisuuden näyttäytyminen esiopetuksen oppimissuunnitelmissa - Lammi, Marika; Rajaniemi, Karita (2022)
Osallisuuden käsite ilmaistaan useasti varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmissa. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) mukaan lapsen osallisuutta halutaan edistää monin eri tavoin, kuten näkemyksien ja mielipiteiden ilmaisun tukemisella, lasten ideoiden ja aloitteiden huomioimisella sekä esiopetusryhmän päätöksentekoon ja erilaisiin työtehtäviin osallistumisen kokemuksilla. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten osallisuus näyttäytyy esiopetuksen oppimissuunnitelmissa. Tutkimus sijoittuu varhaiskasvatuksen ja esikoulun ympäristöihin sekä siellä tapahtuvaan oppijakeskeiseen tukeen ja arviointiin. Tutkimusaineiston muodosti kahdeksan esiopetuksen oppimissuunnitelmaa. Tutkimus toteutettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että esiopetuksen oppimissuunnitelmissa on pyritty ottamaan huomioon lasten osallistaminen. Näissä oppimissuunnitelmissa lapsia on osallistettu vastaamaan kysymyksiin, jotka ovat koskeneet heidän käsityksiään, itsensä arviointia, tulevaisuuden näkökohtiaan ja tavoitteitaan. Tutkimusaineiston analyysin perusteella voidaan päätellä, että itsearvioinnin osuus on suurimmassa roolissa esiopetuksen oppimissuunnitelmien lasta osallistavien ilmausten joukossa. Oppimissuunnitelmien lasta osallistavat kysymykset ovat koskeneet lapsen tulevaisuuden näkökohtia, itsensä arviointia, tavoitteita ja käsityksiä. Lapset ovat osassa oppimissuunnitelmia saaneet jättää suunnitelmiin konkreettisen kädenjälkensä allekirjoituksensa tai piirtämänsä oman kuvan kautta.