Asiakkaiden itsemääräämisoikeus aikuispsykiatrian asumisyksiköissä - Heino, Kirsi (2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumista aikuispsykiatrisia asumispalveluja tarjoavan yrityksen asumisyksiköissä. Kohderyhmänä ovat erään psykiatrisia asumispalveluja tarjoavan yksityisen yrityksen asiakkaina olevat mielenterveyskuntoutujat, joista käytetään tutkimuksessa synonyymeinä käsitteitä asiakas, asukas ja mielenterveyskuntoutuja. Mielenterveyskuntoutujat ovat samalla asiakkaina tietyn kunnan tai kaupungin sosiaalitoimessa, josta myönnetään maksusitoumuksia psykiatrista avohoitoa ja kuntoutusta tarjoavaan asumispalveluun. Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on yksi sosiaalialan perusarvoista ja itsemääräämisoikeus on asiakkaan perusoikeus, jota työntekijöiden tulee kunnioittaa. Asumispalveluissa on lähtökohtaisesti yhtenä perustana ihmisarvon ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, mutta itsemääräämisoikeuden toteutuminen ei ole silti itsestään selvää. Tässä tutkielmassa selvitetään teemahaastatteluiden avulla sitä, millainen näkemys kohteeksi valitun yksityisen yrityksen asumispalveluissa asuvilla asiakkailla on itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Tutkimus on laadullista tutkimusta ja aineisto analysoidaan hyödyntäen teoriaohjaavaa sisällön analyysia. Tutkielmaa varten haastateltujen asiakkaiden näkemyksen mukaan itsemääräämisoikeus on sitä, että on oikeus ja vapaus olla, puhua, ajatella ja liikkua; oikeus päättää omista asioistaan; oikeus sanoa omat mielipiteet ja näkemykset; oikeus tuntea ja näyttää tunteita; oikeus osallistua oman hoidon ja kuntoutumisen suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä hoitoa ja kuntoutumista koskevaan päätöksentekoon. Tutkielman tulosten perusteella asiakkaiden itsemääräämisoikeus toteutuu pääosin hyvin tutkielman kohteeksi valitun yrityksen aikuispsykiatrisia asumispalveluita tarjoavissa asumisyksiköissä. Asumisyksiköiden toimintatavat ja säännöt, kuten omien työtehtävien tekeminen, toisten huomioon ottaminen, lääkehoitoon osallistuminen, päihteiden käyttö ja omista menoista ilmoittaminen ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, että asiakkaiden itsemääräämisoikeus ei voi kuitenkaan toteutua täysin samalla tavalla, kuin itsenäisesti omassa vuokra- tai omistusasunnossa asuvilla asiakkailla. Asumisyksiköissä edistetään ja tuetaan asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumista muun muassa antamalla asiakkaille mahdollisuus ilmaista mielipiteitään sekä jakamalla asiakkaille tietoa eri asioista.