Vanhempien tunteet lapsen vaihtaessa päiväkotia - Kolsi, Sanni (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia tunteita vanhemmilla on esiintynyt lapsen vaihtaessa päiväkotia, ja mihin teemoihin nämä eri tunteet liittyvät. Aineistoina toimi neljän eri vanhemman haastattelut, jotka on toteutettu puolistrukturoidun teemahaastattelun keinoin vuosina 2018–2020. Aineisto on osa Jyväskylän yliopistossa toteutettavaa Trace in ECEC/ Lasten sosio-spatiaaliset suhteet ja eletyt kokemukset varhaiskasvatuksen siirtymissä –hanketta. Aineisto analysoitiin temaattisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vanhemmilla oli herännyt niin positiivisia kuin negatiivisia tunteita liittyen lapsen sopeutumiseen, päiväkotiin ja sen siirtymäkäytänteisiin sekä kasvatusyhteistyöhön. Ilon tunteita oli herännyt muun muassa onnistuneiden tutustumiskäyntien seurauksena. Tulokset nostivat esille myös huolenaiheita, joihin jatkossa tulisi kiinnittää huomiota. Erityisesti vanhempien ja päiväkodin työntekijöiden välisestä kommunikoinnista vanhemmat puhuivat paljon, joten selkeästi tämä teema on lähellä vanhempia. Tutkimuksen avulla pyritään saamaan vanhempien ääni kuuluviin varhaiskasvatukseen liittyvässä ilmiössä eli siirtymässä. Varhaiskasvatuksessa asiakkaana on koko perhe, joten myös vanhempien kuuleminen lasten rinnalla on merkittävää. Tämän tutkimuksen tulosten avulla saadaan lisää tietoa vanhempien tunteista ja teemoista, joihin nämä tunteet liittyvät siirtymän aikana. Tämän pro gradu -tutkielman tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuuden siirtymiä suunniteltaessa ja toteuttaessa.