Value propositions in augmented reality mobile games : most desirable game features in Pokémon GO - Honka, Niina (2022)
Tämä pro gradu -tutkielma tutkii arvoa, arvon yhteisluontia ja erilaisia arvoehdotuksia maailmanlaajuisessa ja suositussa lisätyn todellisuuden mobiilipelissä, Pokémon GO:ssa. Tutkielman tavoitteena on selvittää mitä ovat ne ominaisuudet, joita käyttäjät pelissä mieluiten käyttävät. Lisäksi tutkimuksella halutaan saada tietoa siitä, minkä vuoksi käyttäjät pitävät joistain ominaisuuksista ja millaista arvoa ne heille tuottavat. Tutkielma tutkii myös sitä, minkä tyyppisiä arvoehdotuksia nämä käyttäjien mainitsemat ominaisuudet edustavat. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna. Lisäksi haastattelu sisälsi laddering -menetelmän avulla kerättyä syventävää tietoa (n=14) käyttäjien kokemista arvoista. Tuloksia lähestyttiin ja käsiteltiin tulkitsevasti yrittäen ymmärtää ja tulkita vastauksien syvällisempi merkitys. Analysoinnin avulla saatiin selville ne syyt, minkä vuoksi käyttäjät kokevat tietyt pelin ominaisuudet mieluisaksi. Tämän syventävän tiedon avulla oli mahdollista suorittaa luokittelu erilaisiin arvoehdotusluokkiin. Tutkimus osoitti, että valittu lähestymistapa eli laddering -tekniikka ja ymmärtävä analysointi sopivat arvon ja arvon yhteisluomisen tutkimiseen tuottaen juuri haluttua syventävää tietoa tutkittavasta kohteesta. Tutkimuksen tuloksena löydettiin 31 suosittua attribuuttia Pokémon GO:ssa. Lisäksi löydettiin 20 arvoseurausta sekä 22 arvoa, joiden avulla oli mahdollista saada syventävää tietoa ja perusteluja käyttäjien valitsemille suosituimmille ominaisuuksille. Perustelujen tuoman syventävän tiedon avulla oli mahdollista suorittaa attribuuttien luokittelu erityyppisiin arvoehdotuskategorioihin. Peli ja sen yksittäiset ominaisuudet sekä pelin tarjoamat mahdollisuudet muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden erilaisia arvoja ja arvoehdotuksia. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää hyvin esimerkiksi erilaisten viihteellisten palveluiden suunnittelussa, joissa lisäksi hyödynnetään mahdollisuuksia arvon yhteisluomiseen.