Yksilön valintojen vaikutus yhteisön onnellisuuteen - Poutanen, Iris (2022)
Tämä maisterintutkielma tutkii yksilön tekemien valintojen vaikutusta yhteisön onnellisuuteen. Sen aineistona on käytetty Aristoteleen ihmiskäsitystä, filosofi Martha Nussbaumin toimintavalmiusteoriaa ja peruskyvykkyyksien listaa sekä taloustieteilijä Amartya Senin ideaa oikeudenmukaisuudesta. Tutkimuksen tarkoituksena on esittää miten ymmärrys omien valintojen vaikutuksesta lisää oman onnellisuuden lisäksi myös yhteisön onnellisuutta. Tutkimuksen tavoitteena on luoda teoreettinen työkalu, jota soveltaen yksilö voi tehdä mahdollisimman vähän kärsimystä aiheuttavia valintoja elämässään kohentaen näin sekä omaa, että muiden ihmisten mahdollisuuksia onnelliseen elämään.