"Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana

Koronapandemia rantautui Suomeen keväällä 2020. Tuo kevät muistetaan lukuisista varsin poikkeuksellisista rajoitustoimista, joiden kollektiivinen tavoite oli vähentää lähikontakteja ja estää koronaviruksen leviäminen. Tässä tutkimuksessa poikkeuksellista pandemia-aikaa tutkittiin ravintolatyöntekijö...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Andersson, Anna-Riikka
Muut tekijät: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2022
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84286
_version_ 1826225745639243776
author Andersson, Anna-Riikka
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Andersson, Anna-Riikka Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Andersson, Anna-Riikka Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Andersson, Anna-Riikka
datasource_str_mv jyx
description Koronapandemia rantautui Suomeen keväällä 2020. Tuo kevät muistetaan lukuisista varsin poikkeuksellisista rajoitustoimista, joiden kollektiivinen tavoite oli vähentää lähikontakteja ja estää koronaviruksen leviäminen. Tässä tutkimuksessa poikkeuksellista pandemia-aikaa tutkittiin ravintolatyöntekijöiden näkökulmasta. Ravintoloita on rajoitettu vuosina 2020–2022 monin tavoin. Täyssulkujen lisäksi mm. aukioloaikoja, asiakasmääriä ja ravintoloissa liikkumista on rajoitettu. Rajoitukset ovat vaikuttaneet alan yritysten toimintamahdollisuuksiin, mutta myös työntekijöihin esimerkiksi työn epävarmuuden lisääntymisenä ja toimeentulon ongelmina. Tämän tutkimuksen lähtökohta oli eksploratiivinen ja tutkimuksen keskeiset kysymykset olivat, 1) kuinka koronapandemia ja rajoitustoimet vaikuttivat ravintolatyöhön, 2) kuinka työn muutokset vaikuttivat työntekijöiden yksityiselämään ja 3) kuinka ravintolatyöntekijät henkilökohtaisesti kokivat yhteiskunnan ravintola-alaan kohdistamat rajoittamistoimet. Teoreettisesti ravintolatyötä taustoitetaan tutkielmassa emotionaalisen ja prekaarin työn käsitteistön avulla. Tutkimuksen viitekehys rakentuu kriisiajan politiikkatoimien kautta, joihin ravintolatyöntekijöiden kokemuksia peilataan. Tutkimuksen aineisto kerättiin kirjoituspyynnöllä kesällä 2022, noin kolme kuukautta ravintolarajoitusten päättymisen jälkeen. Aineistoksi muotoutui 33 pandemia-ajan tarinaa nykyisiltä ja entisiltä ravintolatyöntekijöiltä. Tarinoita analysoitiin kaksivaiheisesti, ensin lähestyen tarinoita sisällönanalyyttisesti ja aineistolähtöisesti. Analyysin toisessa vaiheessa tarinoista etsittiin yhtäläisyyksiä perustuen niiden kuvaamaan liikkeeseen. Analyysivaiheiden pohjalta tutkimuksen tulosten synteesinä aineistosta muodostettiin kolme mallitarinaa, jotka kuvaavat ravintolatyöntekijöiden kokemuksia pandemia-ajasta. Mallitarinat kantavat niitä kuvaavia nimiä; Vapautuja, Alistuja ja Sopeutuja. Tutkimuksen tuloksien mukaan ravintolatyöntekijöiden kokemuksissa kahden ensimmäisen tutkimuskysymyksen osalta korostuvat erityisesti työnantajan taholta koettuun huonoon kohteluun liittyvät teemat sekä jouston vaatimuksien lisääntyminen työssä. Yksityiselämän ongelmina korostuvat ansionmenetyksiin ja mielenterveyteen liittyvät teemat. Tutkimuksen tulokset viittaavat kolmannen tutkimuskysymyksen osalta ravintolatyöntekijöiden kokeneen yhteiskunnalliset rajoitustoimet moraalisesti leimaaviksi ja eriarvoistaviksi. Metaforallisesti rajoitusten esitetäänkin muodostaneen ravintolatyöntekijöistä pandemian aikana yhteiskunnasta ulossuljetun paheellisen tarkkailuluokan. Tarkkailuluokan oppilaita yhdistää tutkimuksen mukaan koettu aliarvostus, ja yhteiskunnan tuen puute rajoittamistoimien aikana.
first_indexed 2024-09-11T08:52:27Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Taipale, Sakari", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Ikonen, Hanna-Mari", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Andersson, Anna-Riikka", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2022-12-12T07:59:15Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2022-12-12T07:59:15Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2022", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84286", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Koronapandemia rantautui Suomeen kev\u00e4\u00e4ll\u00e4 2020. Tuo kev\u00e4t muistetaan lukuisista varsin poikkeuksellisista rajoitustoimista, joiden kollektiivinen tavoite oli v\u00e4hent\u00e4\u00e4 l\u00e4hikontakteja ja est\u00e4\u00e4 koronaviruksen\nlevi\u00e4minen. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa poikkeuksellista pandemia-aikaa tutkittiin ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6iden n\u00e4k\u00f6kulmasta. Ravintoloita on rajoitettu vuosina 2020\u20132022 monin tavoin. T\u00e4yssulkujen lis\u00e4ksi mm. aukioloaikoja, asiakasm\u00e4\u00e4ri\u00e4 ja ravintoloissa liikkumista on rajoitettu. Rajoitukset ovat vaikuttaneet alan yritysten toimintamahdollisuuksiin, mutta my\u00f6s ty\u00f6ntekij\u00f6ihin esimerkiksi ty\u00f6n ep\u00e4varmuuden lis\u00e4\u00e4ntymisen\u00e4 ja toimeentulon ongelmina. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen l\u00e4ht\u00f6kohta oli eksploratiivinen ja tutkimuksen keskeiset kysymykset olivat, 1) kuinka koronapandemia ja rajoitustoimet vaikuttivat ravintolaty\u00f6h\u00f6n, 2)\nkuinka ty\u00f6n muutokset vaikuttivat ty\u00f6ntekij\u00f6iden yksityisel\u00e4m\u00e4\u00e4n ja 3) kuinka ravintolaty\u00f6ntekij\u00e4t henkil\u00f6kohtaisesti kokivat yhteiskunnan ravintola-alaan kohdistamat rajoittamistoimet.\nTeoreettisesti ravintolaty\u00f6t\u00e4 taustoitetaan tutkielmassa emotionaalisen ja prekaarin ty\u00f6n k\u00e4sitteist\u00f6n\navulla. Tutkimuksen viitekehys rakentuu kriisiajan politiikkatoimien kautta, joihin ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6iden kokemuksia peilataan. Tutkimuksen aineisto ker\u00e4ttiin kirjoituspyynn\u00f6ll\u00e4 kes\u00e4ll\u00e4 2022, noin kolme\nkuukautta ravintolarajoitusten p\u00e4\u00e4ttymisen j\u00e4lkeen. Aineistoksi muotoutui 33 pandemia-ajan tarinaa nykyisilt\u00e4 ja entisilt\u00e4 ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6ilt\u00e4. Tarinoita analysoitiin kaksivaiheisesti, ensin l\u00e4hestyen tarinoita\nsis\u00e4ll\u00f6nanalyyttisesti ja aineistol\u00e4ht\u00f6isesti. Analyysin toisessa vaiheessa tarinoista etsittiin yht\u00e4l\u00e4isyyksi\u00e4\nperustuen niiden kuvaamaan liikkeeseen. Analyysivaiheiden pohjalta tutkimuksen tulosten synteesin\u00e4\naineistosta muodostettiin kolme mallitarinaa, jotka kuvaavat ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6iden kokemuksia pandemia-ajasta. Mallitarinat kantavat niit\u00e4 kuvaavia nimi\u00e4; Vapautuja, Alistuja ja Sopeutuja.\nTutkimuksen tuloksien mukaan ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6iden kokemuksissa kahden ensimm\u00e4isen tutkimuskysymyksen osalta korostuvat erityisesti ty\u00f6nantajan taholta koettuun huonoon kohteluun liittyv\u00e4t teemat\nsek\u00e4 jouston vaatimuksien lis\u00e4\u00e4ntyminen ty\u00f6ss\u00e4. Yksityisel\u00e4m\u00e4n ongelmina korostuvat ansionmenetyksiin ja mielenterveyteen liittyv\u00e4t teemat. Tutkimuksen tulokset viittaavat kolmannen tutkimuskysymyksen osalta ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6iden kokeneen yhteiskunnalliset rajoitustoimet moraalisesti leimaaviksi ja\neriarvoistaviksi. Metaforallisesti rajoitusten esitet\u00e4\u00e4nkin muodostaneen ravintolaty\u00f6ntekij\u00f6ist\u00e4 pandemian aikana yhteiskunnasta ulossuljetun paheellisen tarkkailuluokan. Tarkkailuluokan oppilaita yhdist\u00e4\u00e4\ntutkimuksen mukaan koettu aliarvostus, ja yhteiskunnan tuen puute rajoittamistoimien aikana.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2022-12-12T07:59:15Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2022-12-12T07:59:15Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2022", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "91", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "prekarisaatio", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "emotionaalinen ty\u00f6", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "\"Meid\u00e4t leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, ett\u00e4 kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni.\" : ravintolaty\u00f6ntekij\u00e4t korona-ajan tarkkailuluokkana", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202212125544", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Yhteiskuntapolitiikka", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Social Policy", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "209", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "COVID-19", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yhteiskuntaluokat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintola-ala", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ty\u00f6ntekij\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ty\u00f6", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yhteiskunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ty\u00f6el\u00e4m\u00e4", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolaty\u00f6ntekij\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "pandemiat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kokemukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ep\u00e4varmuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_84286
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:48Z
main_date 2022-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2022
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/06289f5b-dcf5-4cd4-8ef2-999165f399ee\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202212125544.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2022
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Andersson, Anna-Riikka "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana prekarisaatio emotionaalinen työ Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 COVID-19 yhteiskuntaluokat ravintolat ravintola-ala työntekijät työ yhteiskunta työelämä ravintolatyöntekijät pandemiat kokemukset epävarmuus
title "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
title_full "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
title_fullStr "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
title_full_unstemmed "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
title_short "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni."
title_sort meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi että kansa pelastu kun ravintolat laitettiin kiinni ravintolatyöntekijät korona ajan tarkkailuluokkana
title_sub ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
title_txtP "Meidät leimattiin jotenkin niin vastuuttomiksi, että kansa pelastu, kun ravintolat laitettiin kiinni." : ravintolatyöntekijät korona-ajan tarkkailuluokkana
topic prekarisaatio emotionaalinen työ Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 COVID-19 yhteiskuntaluokat ravintolat ravintola-ala työntekijät työ yhteiskunta työelämä ravintolatyöntekijät pandemiat kokemukset epävarmuus
topic_facet 209 COVID-19 Social Policy Yhteiskuntapolitiikka emotionaalinen työ epävarmuus kokemukset pandemiat prekarisaatio ravintola-ala ravintolat ravintolatyöntekijät työ työelämä työntekijät yhteiskunta yhteiskuntaluokat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84286 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202212125544
work_keys_str_mv AT anderssonannariikka meidätleimattiinjotenkinniinvastuuttomiksiettäkansapelastukunravintolatlaite